IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Ezért késnek az automatikus iOS frissítések

Amikor az iOS szoftverfrissítések letöltéséről van szó, az Apple-felhasználók két táborra oszthatók: vannak azok, akik manuálisan keresik a frissítéseket, amint az Apple kiadja őket, és azok, akik örömmel hagyják, hogy a készülékük automatikus frissítések funkciója a háttérben mindent elintézzen, minimális ráfordítással a részükről.

Bár általánosan elismert, hogy a Beállítások > Általános > Szoftverfrissítés manuális telepítése a gyorsabb megoldás, az Apple sosem magyarázta meg igazán, hogy az automatikus frissítések miért csak néha napokkal, sőt sok esetben hetekkel később jutnak el a felhasználókhoz – egészen mostanáig.

Az érdeklődő iPhone-felhasználó, Mateusz Buda tette fel ezt a kérdést egy e-mailben Craig Federighinek, az Apple szoftverfejlesztésért felelős vezető alelnökének. Az e-mailben Buda kifejtette, hogy bekapcsolta az automatikus frissítéseket, de az iOS 15.4 nyilvános megjelenése óta eltelt két hét után még mindig nem kapott frissítési értesítést. “Milyen feltételeknek kell teljesülniük ahhoz, hogy ez a funkció működjön?” kérdezte Buda. Meglepetésére Federighi válaszolt, és szívélyesen elmagyarázta.

r/ios - Craig Federighi's response to question about iOS auto-update feature not working
Forrás: Reddit

Szia Mateusz!

Az új iOS-frissítéseket fokozatosan vezetjük be, először azok számára tesszük elérhetővé, akik kifejezetten keresik a Beállításokban, majd 1-4 héttel később (miután visszajelzést kaptunk a frissítésről) felgyorsítjuk az automatikus frissítéssel rendelkező készülékek besorolását.

Remélem, ez segít!

– Craig

Tekintettel az iPhone-ok és iPadek számára a világon, nem túlságosan meglepő, hogy az Apple szoftverfrissítési stratégiája szakaszos bevezetéssel halad. Azzal, hogy az Apple szándékosan 1-4 hét közötti késleltetést vezet be a bekapcsolt automatikus frissítéssel rendelkező felhasználók számára, egyfajta védelmet biztosít a szerverei számára, hogy azok ne legyenek azonnal túlterhelve az iOS új verziójának megjelenésekor.

auto updates

Ha úgy tetszik, az Apple az automatikus frissítés funkciót egyfajta biztosítéknak is tekinti, ha valami rosszul sül el: az early adopterek felhasználók komoly hibákat jelentenek a szoftverrel kapcsolatban, az Apple-nek még mindig van egy időablak, hogy megoldja a szerveroldali problémákat, vagy teljesen visszavonja a frissítést, mielőtt a szélesebb felhasználói bázis automatikusan letöltötte volna azt.

Egy ehhez némileg kapcsolódó, több Redditor által felvetett kérdésben az Apple nem adott magyarázatot arra, hogy egyes alkalmazások automatikus frissítései miért érkeznek néha nagyon későn a felhasználókhoz, de talán az ok ugyanaz: a szerver védelme és a visszajelzésekre való reagálás lehetősége, mielőtt a szélesebb körű bevezetés befejeződne.

Borítókép: 9to5Mac

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó