IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Felzárkózott az iOS-hez az iPadOS 15

Az Apple ma bemutatta az iPadOS 15 rendszerét, amelynek új funkciói kihasználják az iPad egyedülálló képességeit, segítik a felhasználók produktivitását, és még tovább növelik az iPad sokoldalúságát. 

Az iPadOS 15 még intuitívabb multitasking-élményt kínál, így az olyan funkciók, mint a megosztott nézet és a Slide Over könnyebben használhatók és még hatékonyabbak. A Quick Note segítségével a jegyzetelés rendszerszintűvé válik, a kezdőképernyő és az alkalmazáskönyvtár új widget-elrendezései pedig egyszerű módot kínálnak az iPad-élmény személyre szabására és az alkalmazások rendszerezésére. 

A Translate új funkciókat kínál a szövegek és beszélgetések fordításához, a felhasználók pedig mostantól a Swift Playgrounds segítségével iPhone és iPad alkalmazásokat készíthetnek iPaden. Az iPadOS 15 új adatvédelmi vezérlőket is tartalmaz a Siri, a Mail és a rendszer több pontján a felhasználói információk további védelme érdekében.

Multitasking és a billentyűparancsok

Forrás: Apple

Az iPadOS 15 minden eddiginél könnyebbé teszi a munkát több alkalmazással. Az alkalmazások tetején megjelenik egy új multitasking menü, amely lehetővé teszi, hogy egy érintéssel váltsunk osztott nézetre vagy Slide Overre. Gyorsan hozzáférhetünk a Kezdőképernyőhöz, amikor osztott nézetet használunk, így könnyebben elérhetjük a megfelelő alkalmazást. 

A külső billentyűzettel kapcsolatos egyre több tapasztalat lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a teljesen új billentyűparancsokkal és a menüsor újratervezésével többet tudjanak elvégezni.  Gyorsan beállíthatjuk és váltogathatjuk a megosztott nézet és a Slide Over között a multitasking új gyorsbillentyűivel közvetlenül a billentyűzetről.

Widgetek és az Alkalmazáskönyvtár

Forrás: Apple

A felhasználók mostantól widgeteket helyezhetnek el az alkalmazások között a Kezdőképernyő lapjain, így több információ érhető azonnal, és az elmény is személyre szabottabb lesz. A kifejezetten az iPad nagyobb kijelzőjéhez tervezett új, nagyobb méretű widgetek tökéletesen alkalmasak videók, zenék, játékok, fényképek és egyéb appok bemutatására. Az iPadOS 15 emellett teljesen új widgeteket kínál az App Store, Lokátor, Game Center, Mail és Kontaktok számára.

Szintén újdonság lesz az iPaden az Alkallmazákönyvtár, amely automatikusan hasznos kategóriákba rendezi az alkalmazásokat, például a Termékenység, a Játékok és a Nemrég hozzáadott alkalmazások kategóriáiba, és lehetővé teszi, hogy az összes alkalmazásunkat közvetlenül a Dockról érjük el. Pont, mint az iOS 14 esetében.

Quick Note funkció és rendszerezés címkékkel

Forrás: Apple

A jegyzetelés még jobbá válik az iPaden. A jegyzetek a Quick Note segítségével rendszerszintűvé válnak, így gyorsan és egyszerűen jegyzetelhetsz bárhol a rendszerben. Bárhol előhívhatjuk a Quick Note-ot, hogy feljegyezzünk egy gondolatot, és linkeket adjunk hozzá.

A Jegyzetek új módokat kínál a rendszerezésre, az együttműködésre és az információk rögzítésére is. A címkék megkönnyítik a jegyzetek kategorizálását és gyors megtalálását a teljesen új címkeböngészővel és a címkealapú intelligens mappákkal. A megosztott jegyzeteken másokkal együtt dolgozva a taggelés lehetőséget teremt a többiek értesítésére, az új Tevékenység nézet pedig a jegyzet legutóbbi változásait mutatja.

A Translate új kommunikációs módokkal

A Translate alkalmazás olyan új funkciókkal érkezik az iPadre, amelyek megkönnyítik és természetesebbé teszik a beszélgetéseket. A Translate alkalmazás használatakor az automatikus fordítás felismeri, mikor és milyen nyelven beszél valaki, így a mikrofon gomb megérintése nélkül beszélgethetünk. A szöveg mostantól bárhol lefordítható az iPaden a szöveg kijelölésével és a Fordítás gombra koppintással, és a kézzel írt szöveg is lefordítható. A Live Text funkcióval kombinálva még a fényképeken lévő szöveget is lefordíthatjuk.

Természetesen az iOS 15 további új funkciói sem maradtak ki az iPadOS-ből, így a FaceTime hívások változása, a SharPlay, a redesignolt Safari, Fókusz és intelligens képfeldolgozás az iPadek esetében is működni fog. 

Ami pedig számomra az igazi wow faktort hozta, az az Univerzális Vezérlés. Mely lehetővé teszi, hogy egyetlen egérrel és billentyűzettel dolgozzunk az iPad és a Mac között, és zökkenőmentes élményben legyen részünk mindenféle, beállítás nélkül. Pápá Sidecar!

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó