IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Sokkal okosabb és kézre állóbb lesz az iOS 15

Az Apple tegnap bejelentette az iOS 15 érkezését, mely erőteljes funkciókkal bővíti az iPhone-élményt. 

Az iOS 15 természetesebbé teszi a FaceTime-hívásokat, bevezeti a SharePlay-t a közös élményekhez, az értesítések kezelésének új módjaival segíti a felhasználókat a koncentrációban és a pillanatra történő összpontosításban, valamint több intelligenciát visz a fényképekbe és a keresésbe az információk gyors elérése érdekében. 

Az Apple Maps gyönyörű új módokat mutat be a világ felfedezésére, az Időjárás teljes képernyős térképekkel és az adatok grafikusabb megjelenítésével került újratervezésre, a Wallet támogatja a okos-kulcsokat és mágnes-kártyákat, a Safari böngészése pedig még egyszerűbbé vált az új tabsáv redizájnjával és a Tab-csoportokkal. Az iOS 15 új adatvédelmi vezérlőket is tartalmaz a Siri, a Mail és a rendszer több pontján, hogy még jobban védje a felhasználói információkat.

Természetesebb FaceTime-hívások és megosztott élmények a SharePlay segítségével

Forrás: Apple

A FaceTime segítségével könnyedén kapcsolatba léphetünk azokkal, akik a legfontosabbak, és az iOS 15-tel a beszélgetések még természetesebbnek tűnnek. A térbeli hangzásnak köszönhetően a FaceTime-hívásokban a hangok úgy hangzanak, mintha onnan jönnének, ahol az illető a képernyőn áll, az új mikrofonmódok pedig elválasztják a felhasználó hangját a háttérzajoktól. 

A fotókból jól ismert Portré mód mostantól elérhető a FaceTime-hoz, és kifejezetten videohívásokhoz lett átalakítva, így elmoshatjuk a hátteret, és saját magukat helyezhetjük a fókuszba. A csoportos FaceTime használatakor az új rácsos nézet lehetővé teszi, hogy a résztvevők egyszerre több arcot láthassanak.

Mostantól a SharePlay segítségével megoszthatjik élményeinket FaceTime-on, például együtt hallgathatunk dalokat az Apple Music segítségével, szinkronban nézhetünk tévéműsort vagy filmet, vagy megoszthatjuk a képernyőnket, hogy együtt használhassunk alkalmazásokat. 

A SharePlay iPhone-on, iPaden és Macen egyaránt működik, és a megosztott lejátszásvezérléssel a SharePlay munkamenetben bárki lejátszhat, szüneteltethet vagy előreugorhat. A SharePlay még az Apple TV-re is kiterjed, így FaceTime-on keresztül csatlakozva nagy képernyőn nézhetünk sorozatokat vagy filmeket, és a SharePlay szinkronban tartja mindenki lejátszását. 

A Disney+, ESPN+, HBO Max, Hulu, MasterClass, Paramount+, Pluto TV, TikTok, Twitch és még sokan mások helyből integrálják a SharePlay-t az alkalmazásaikba – teljesen új módokat teremtve a kapcsolatteremtésre.

A FaceTime-hívások az Apple-eszközökön túlra is nyitnak, mivel iPhone-ról, iPadről vagy Macről is létrehozható lesz egy link, bárhol megoszthatunk, így bárki csatlakozhat egy FaceTime-híváshoz a böngészőjét használval Android és Windows eszközök segítségével is. A FaceTime-hívások az interneten végponttól végpontig titkosítva maradnak, így az adatvédelem nem sérül.

Fókusz, fókusz, fókusz

Forrás: Apple

Az iOS 15 olyan hatékony eszközöket kínál, amelyek segítenek a felhasználóknak a koncentrálásban és a figyelemelterelés csökkentésében. A Fókusz egy új funkció, amely az értesítéseket és az alkalmazásokat aszerint szűri, hogy a felhasználó mire szeretne összpontosítani. 

Beállíthatukk készülékünket, hogy segítsen nekik a pillanatban lenni, egyéni Fókusz létrehozásával vagy a javasolt Fókusz kiválasztásával, amely a készülék intelligenciáját használja arra, hogy javaslatot tegyen, mely személyek és alkalmazások értesíthetik őket.

A Fókusz javaslatok a felhasználók preferenciáin alapulnak, például munkaidőben vagy lefekvéshez készülődés közben, és ha a Fókuszt egyik eszközödön már beállítottad, az automatikusan érvényesül az összes többin is. 

A felhasználók létrehozhatnak a Fókusz pillanatokra vonatkozó alkalmazásokat és widgeteket tartalmazó Kezdőképernyő oldalakat, hogy csak a releváns alkalmazásokat jelenítsék meg, és csökkentsék a kísértést. Ha a Fókuszban blokkolod a bejövő értesítéseket, akkor a státuszuk automatikusan megjelenik mások számára az Üzenetekben, ami azt tükrözi, hogy a felhasználó jelenleg nem elérhető.

Új értesítés-élmény

Forrás: Apple

Az értesítések újratervezésre kerültek, az emberekhez kapcsolati fotókat, az alkalmazásokhoz pedig nagyobb ikonokat adtak, amelyek még könnyebbé teszik az azonosításukat. 

A figyelemelterelés csökkentése érdekében egy új értesítési összefoglaló összegyűjti a kevésbé fontos értesítéseket, hogy azok egy alkalmasabb időpontban, például reggel vagy este kerüljenek kézbesítésre. Az eszközön lévő intelligencia segítségével az értesítések prioritás szerint rendeződnek, a legfontosabb értesítések pedig a felhasználó és az alkalmazások közötti interakciók alapján kerülnek az első helyre. A sürgős üzenetek azonnal kézbesítésre kerülnek, így a fontos dolgok nem kerülnek az összefoglalóba, és könnyen el lehet némítani ideiglenesen bármely alkalmazást vagy beszélgetést a következő órára vagy egész napra.

Egy intelligencia mind felett

Forrás: Apple

A Live Text funkció az eszközön lévő intelligenciát használja a fényképeken lévő szöveg felismerésére, és lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy interakcióba lépjenek a kijelölt információval. Feltérképezhetünk kézzel írt jegyzeteket, vagy rögzíthetünk egy telefonszámot egy üzlet kirakatában, hívás azonnali indításának lehetőségével. 

Az Apple Neural Engine erejének köszönhetően a Kamera alkalmazás a pillanatnyi szöveget is gyorsan felismeri és lemásolja, például a helyi kávézóban megjelenített Wi-Fi jelszót. A Visual Look Up segítségével többet tudhatunk meg a világ népszerű művészeti alkotásairól és nevezetességeiről, növényekről állatokról, sőt, még könyvajánlásokat is kaphatunk.

A Spotlight mostantól intelligencia segítségével kereshet fényképeket hely, emberek, jelenetek vagy tárgyak alapján, az Live Text segítségével pedig a Spotlight képes felfedezni a szöveget és kézírást a fényképeken. A kapcsolatokra vonatkozó továbbfejlesztett találatok megmutatják a legutóbbi beszélgetéseket, a megosztott fényképeket és még a tartózkodási helyüket is, ha engedélyezik a Lokátor alkalmazásban.

A frissítés a Fotók és Emlékek eddigi legnagyobb újítását tartalmazza, friss, új megjelenéssel, interaktív felülettel és az Apple Music integrációval, amely a készülék intelligenciáját felhasználva személyre szabott daljavaslatokat tesz az emlékek életre keltéséhez.

Újratervezett böngészési élmény Safariban

A Safari új dizájnt kap, amely megkönnyíti a kezelést és a tartalmat helyezi a középpontba. Az új tabsáv kompakt és könnyen kezelhető, a képernyő alján lebeg, így könnyedén lapozhatunk a megnyitott oldalak között. A tab csoportok lehetővé teszik, hogy elmentsükk az oldalakat, és bármikor könnyedén elérjük azokat iPhone-on, iPaden vagy Macen. Az új funkciók, például a testreszabható kezdőlap és a webbővítmények az iOS-en még személyesebbé és hatékonyabbá teszik a Safarit.

Fedezd fel a világot az Apple Térképekkel

Forrás: Apple

Persze, csak nem Magyarországot. A városokban jelentősen továbbfejlesztett részletességű városrészeket, kereskedelmi negyedeket, domborzatot és épületeket, új útszíneket és címkéket, egyedi tervezésű tereptárgyakat, valamint új, holdfényben ragyogó éjszakai üzemmódot találunk a megújult alkalmazásban. Ez egy teljesen új módja annak, hogy a Maps segítségével informálódjunk.

Új kulcsok az Apple Walletbe

Forrás: Apple

Az Apple Wallet további kulcstípusok támogatásával bővül, lehetővé téve a mindennapi helyek elérését egyetlen érintéssel. Tavaly nyáron az Apple bevezette a digitális autókulcsokat, és a BMW volt az első autógyártó, amely hozzáadta a kulcsait, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy a feloldáshoz a telefonjukat vagy az órájukat használják. 

Idén a digitális autókulcsok még jobbá válnak az Ultra Wideband technológia támogatásával, így biztonságosan feloldhatjuk és elindíthatjuk a támogatott járművünket anélkül, hogy kivennék iPhone-unkat a zsebünkből. Mondjuk nem én, és nem a Suzukimat, de ez már részletkérdés.

Viszont az irodai mágneskártyát vagy akár szállodai szoba kulcsát is használhatjuk ugyanígy – mindezt a Walletben tárolt kulcsok segítségével. Amerikában mindez tovább bővül a személy azonosító igazolványok és jogosítványok hozzáadásának lehetőségével. Egyszer talán majd nálunk is…

Újratervezett Időjárás és Jegyzetek alkalmazások

Forrás: Apple

Az Időjárás az időjárási adatok grafikusabb megjelenítését, teljes képernyős térképeket és a körülmények alapján változó dinamikus elrendezéseket tartalmaz. A gyönyörűen újratervezett animált hátterek pontosabban tükrözik a nap állását és a csapadékot, az értesítések pedig kiemelik, ha az eső vagy a havazás elkezdődik és abbamarad.

A Jegyzetekben az általunk létrehozott címkéket adhatjuk hozzá az egyes feljegyzésekhez, amelyek megkönnyítik a jegyzetek gyors kategorizálását, a taggelés pedig lehetővé teszi, hogy megosztott jegyzetek esetében az együttműködők értesítsék egymást a fontos frissítésekről. A teljesen új Tevékenység nézet megmutatja a megosztott jegyzetek közelmúltbeli előzményeit is.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó