IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Itt vannak a macOS Big Sur legnagyobb újításai

De még milyen „bigek”… Komplett arculatváltás, régóta várt új funkciók és biztonság a köbön. Az új macOS 11 emellett simán behúzza az iOS hasonmás verseny győztese címet is. De ne szaladjunk ennyire előre…

Big Sur… Big… Sur… Bevallom, kicsit még ízlelgetnem kell. Az első gondolatom, amikor meghallottam az elnevezést, az volt: na, ez meg honnan jött?! (Persze, Kaliforniából…) Közel, s távol sem volt ilyen név a kalapban.

Még a WWDC előtt gondolkodtam, hogy hozok egy anyagot a várható macOS elnevezésekről. Volt a talonban Mammoth, Monterey, Rincon és Skyline is, na de a Big Sur még kanyarban sem volt.

Ettől függetlenül, hogy aludtam rá egyet, esküszöm bejön. Az OS X 10.9 Mavericks óta minden új macOS egy-egy kaliforniai földrajzi egység nevét viseli. A Big Sur pedig állítólag az egyik legszebb érintetlen partszakasz az Egyesült Államok nyugati felén. Valami új, valami monumentális.

Ez jellemzi most az macOS legújabb verzióját is, ami végre szakított a 10-es „számrendszerrel”, finoman jelezve, hogy itt most valami más jön. De még mennyire más.

A legnagyobb design update a Mac OS X óta

A design, ha nem is teljesen, de jelentősen megváltozik a Big Sur érkezésével. Az átlátszóságnak köszönhetően minden sokkal légiesebb lett, az új funkciók pedig sokkal könnyebb irányítást hoznak.

A flat formavilágot már eddig is hozta a macOS, most azonban sokkal egységesebb lett a megjelenés. Nem csak az ikonok szempontjából, amik megkapták az iOS négyzetes formáját, de az ablakok kerete és menüsora is jóval egyszerűbb lett. Az átlátszó menüsorról a kijelző tetején már nem is beszélve. Nem óriási a változás, de mégis valahogy frissebb, maibb.

A menüsor jobb felén viszont már nagyobb változások történnek. Érkezik a szintén iOS-ből már jól ismert Vezérlőközpont, megújul az Értesítési központ és sokkal több widget is helyet kapott.

Safari

Ha már az óriási változásoknál tartunk, a Safari 2003-as indulása óta ez lehet a legnagyobb újdonság. A világ leggyorsabb böngészője – a Google Chrome-ot elvileg duplán veri – teljesen megújul. Új arculatot kapnak a tabok, a navigáció pedig sokkal könnyebbé válik.

A kezdőképernyő testreszabhatósága is jócskán megnő. Választhatunk saját háttérképet, és megadhatjuk, milyen szekciók szerepeljenek az oldalon. Egyben sokkal többet variálhatunk már a bővítményekkel is. Ezekben eddig nem bővelkedett az Apple natív böngészője. Ráadásul most már lehetőségünk lesz azt is kiválasztani, melyik bővítmény melyik oldalon hogyan fusson.

Mivel az adatvédelem itt sem maradhat ki, érkezik a Privacy Report névre hallgató funkció, ahol majd megtekinthetjük, hogyan és kiktől védi meg helyből a Safari az adatinkat. És persze az Mac App Store-ban is jönnek ugyanazok a kártyák, mint az iOS esetében, az összes felhasznált információval, amit a fejlesztő begyűjtöget az alkalmazás használata során.

Teljesen átalakult Üzenetek

Gyakorlatilag az iOS-es alkalmazás képére változik a macOS Üzenetek app is. Eddig hiányzott csomó minden, ami a mobil verzióban már elérhető volt. Most végre az asztali kliens is felzárkózik. A Catalystos portolás nem első, de nem is utolsó gyöngyszemét csodálhatjuk meg az Üzenetek alkalmazás személyében.

Jönnek a Memojik, a matricák, gifek. Minden, ami eddig csak telefonon és tableten volt elérhető.

Számomra egyértelmű, hogy az idei évben a macOS újdonságai inkább design fókuszúak, mint sem funkcionálisak. A rahedli új funkciót megkaptuk a Catalinával, most hozzászépítik a rendszert.

A macOS Big Sur az alábbi készülékekkel lesz kompatibilis: 2015 és utáni MacBookok, 2013 és utáni MacBook Airek, MacBook Prók és Mac Prók, 2014 utáni Mac minik és iMacek, 2017 utáni iMac Prók

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó