IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Gyorstalpaló Windowsról Macre váltóknak

Windows alapú PC-ről Macre átállni nem is olyan bonyolult, mint elsőre tűnik. A platformok nem különböznek egymástól, mint gondolnád. Kezdjük az alapoknál!

Az új Maced első indításakor konfigurálhatod a fiókod felhasználónevét, és beállítod az Apple ID-d. Ha ez megvan, akkor egy olyan asztal áll előtted, amely egyszerre tűnik ismerősnek és kissé idegennek is.

A képernyő alján található a macOS Dockja. Ez a Windows tálca Mac megfelelője. Ez az egyik legegyszerűbb módja az alkalmazások elindításának és elérésének. A Dockon két terület van elválasztva: a bal oldalon találhatók az alkalmazások, a jobb oldalon pedig a mappák, a Kuka és az összes megnyitott, minimalizált ablak.

The macOS Dock.

Ha egy elemet a Dockhoz szeretnél rögzíteni, kattints rá a jobb gombbal, majd válaszd az Beállítások > Megtartás a Dockban lehetőséget. Törléshez kattints és húzd addig, amíg az „Eltávolítás” meg nem jelenik, majd engedd el. Beállíthatod, hogy a Dock a képernyő alján, bal vagy jobb szélén jelenjen meg, illetve automatikusan el is rejtheted. Ehhez lépj be a Rendszerbeállítások > Dock lehetőségbe a tetszés szerinti beállításokhoz.

The macOS Menu Bar showing that the "Messages" app is in use.

A képernyő tetején jelenik meg a Mac menüsora. A Windowstól eltérően, ahol a legördülő menük, például a Fájl és a Szerkesztés, az ablakban jelennek meg, a macOS ezeket mindig a képernyő tetején helyezi el. Azt is láthatod, melyik alkalmazás van használatban, mert annak neve jelenik meg a bal felső sarokban az Apple logó mellett.

A menüsor jobb oldalán található az Apple megfelelője a Windows. Itt olyan dolgokat találhatsz, mint a Wi-Fi hálózatokhoz való csatlakozás, vagy az akkumulátor töltöttségének ellenőrzése. Számos alkalmazásnak van a menüsoron megjelenő kis ikonja a könnyű hozzáférés érdekében. A macOS-ben is számos olyan alkalmazás található, amelyek a menüsorban laknak.

The macOS Menu Bar.

Bár a Dock az alkalmazások elérésének egyik legegyszerűbb módja, nem a leghatékonyabb. Ha megnyomod a Command (⌘) + Szóköz billentyűt, elindítja a Spotlight keresést. Ez a Mac mindent átfogó keresőmotorja, és ez a tökéletes mód az alkalmazások indítására – csak írd be az alkalmazás nevét, majd nyomd meg az Enter billentyűt.

A Windows Vezérlőpultjával egyenértékű Mac a Rendszerbeállítások menüje. Ide menj új felhasználók hozzáadásáért a számítógéphez, a biztonsági beállítások megváltoztatásáért vagy az asztal testreszabásáért. Előfordulhat, hogy harmadik féltől származó alkalmazások ide telepítik a saját opciós paneljeiket. Érdemes áttúrogatni a Rendszerbeállításokat, így megismerkedhetsz a különböző lehetőségekkel.

The macOS Today menu.

A menüsor jobb felső sarkában található egy ikon, amelyre kattintva megnyithatod az Értesítési központot vagy a Ma képernyőt. A macOS robusztus értesítési rendszerrel rendelkezik, és itt jelennek meg mind. Görgess felfelé ezen a képernyőn a Ne zavarjanak mód vagy az Night Shift engedélyezéséhez.

A Siri, az Apple személyi asszisztense segít fájlokat vagy információkat találni az interneten. A Siri eléréséhez tartsd lenyomva a Command (⌘) + Szóközt, vagy kattints a Siri ikonra a menüsorban. Ezt a beállítást (és másokat, például a Siri hangját vagy nyelvét) a Rendszerbeállítások > Siri menüpont alatt módosíthatod.

Kezdésnek megteszi?

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó