IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Hamarosan könnyebb lehet a készülékek feloldása arcmaszkban

Mindamellett, hogy #maradjotthon, ha mégis elhagyod az otthonod, alap, hogy magad és mások védelme érdekében maszkot kell viselned. Így pedig gyakran abba a problémába ütközhetsz, hogy a Face ID képtelen az azonosításra, és több sikertelen próbálkozás után muszáj beírnod a jelkódod. Ezen is segít egy kicsit az iOS 13.5 harmadik bétája.

Korábban már felröppentek pletykák mindenféle próbálkozásokról, mellyel a Face ID „felokosítható”, hogy felismerjen akkor is, ha az arcod fele nem látszik. Sajnos azonban ezek a megoldások pont annyira működőképesek, mint amennyire nem.

Forrás: AppleInsider

Volt, aki abban látta a megoldást, hogy a Figyelem szükséges a Face ID-hoz és a Figyelemérzékelő funkciókat kapcsolta ki, mások alternatív kinézetet próbáltak hozzáadni maszkban vagy félig az arcuk elé tartott maszkkal. Mindegyik pont annyi embernek működött, mint amennyinek nem, így nem mondható ki egyértelműen, hogy ezek működő megoldások lennének.

Alapvetően a Face ID működése során a telefont az arcunk elé emelve a szenzorok megpróbálnak azonosítani, majd több sikertelen azonosítási kísérlet után adhatjuk meg jelkódunkat a feloldáshoz.

Forrás: MacRumors

Az iOS 13.5 harmadik bétájában – mely már publikus formában is elérhető és igazából a 13.4.5 átnevezett verziója – a vállalat lehetővé teszi, hogy azonnal megadhassuk jelkódunkat, nem kell kivárni a sikertelen Face ID azonosítási kísérleteket, ha a front kamera érzékeli, hogy az arcunk egy része el van takarva, vagyis maszkot viselünk.

Nagyon úgy tűnik, hogy a többi új OS verzióval együtt az iOS 13.5 is elérhető lesz hamarosan minden felhasználó – nem csak a bétázók – számára, várhatóan az elkövetkezendő hetekben jöhet az éles verzió.

A kisebb bugfixek mellett az új béta még két további hasznos funkciót tartalmaz, az egyik a csoportos FaceTime hívásokat érinti, a másik pedig a COVID-19-hez kapcsolódik.

Csoportos FaceTime hívások esetén eddig mindig automatikusan annak a képére került a fókusz, aki éppen beszélt. Most viszont ezt manuálisan felül lehet írni, ha kiválasztasz valakit, akkor az ő képét nézheted folyamatosan. Így mondjuk egy megbeszélés alatt figyelhetsz folyamatosan a főnöködre, nem fog mindig annak a képe felugrálni, aki közbeszól.

A COVID-19-hez kapcsolódóan az Apple funkciók sorozatát és nyomon követést is fejleszt, azonban ebből eddig számunkra sajnos semmi sem volt elérhető Magyarországon. Az új béta tartalmaz egy kapcsolót az Egészség (Health) alkalmazásban, mellyel le lehet kapcsolni az értesítéseket arról, hogy potenciálisan ki voltál-e téve koronavírus fertőzésnek.

Kicsit ambivalens a kapcsoló, mivel az app még nem létezik – legalábbis nem letölthető –, ahonnan jöhetnének az értesítések. Kérdés, hogy Magyarországon valaha elérhető lesz-e bármilyen, a koronavírushoz kapcsolódó funkció. Örülnék, ha előbb csengene le a vírus, minthogy hozzánk elérjen a fejlesztés…

Borítókép: MacRumors

Kapcsolódó cikkeink

Megjelent az iOS 16

Anikó

Az őszi bejelentések fele októberre tolódhat

Anikó

Az Android-használók fele iPhone-ra váltana

Anikó