IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Hey Siri, vezesd az autóm!

Az egykoron biztosra vett sajátgyártású Apple-autó projektje az évek során előbb csak szoftveres fejlesztésre módosult, majd egyre kevesebbet hallottunk róla. Életjeleket azért néha még mutat, most például átkerült a projekt a Sirit fejlesztő csapathoz.

Ha öt éve megkérdeztünk volna a tech újságírókat, hogy mi lesz az Apple legnagyobb dobása 2020 előtt, valószínűleg a legtöbb az okosszemüveget vagy az Apple Cart említette volna elsőként.

Azóta ugyan lett Apple Watch, AirPods, visszatértek a saját monitorhoz és újra brutálisan erős gépeket építenek, ugyanakkor ez a két projekt sosem valósult meg, még egy AirPower féle bejelentés szintjén sem.

Ugyan az Apple Glass bejelentését továbbra is várhatjuk a következő években, a saját Apple autó terve elbukott, és a hírek szerint inkább az önvezető technológiában bíznak, és ezen az irányon megy tovább a Project Titan. De mit tudunk mostanság az Apple autós részlegéről?

Folytatódhat az Apple elektromos autós projektje, a Titan Projekt? - e-cars .hu
Forrás: e-cars.hu

Az biztos, hogy teljesen nem állt le. Tavaly a Teslától szerezték meg az erőátvitelért felelős alelnököt, Michael Schwekutscht, kicsivel korábban pedig Andrew Kimet, aki a Tesla egyik korábbi senior autótervezője volt. Természetesen az ilyen magas rangú mérnökök általában nem egyedül jönnek, hanem átcsábítják közvetlen munkatársaikat és csapatukat is.

Az Apple és a Tesla egyébként már évek óta szipkázza el egymástól az embereket, Elon Musk ennek kapcsán pedig az Apple-t korábban “Teslás temetőnek” nevezte.

A legutolsó hír pedig tavaly júniusban már nemcsak egy rutinos mérnökről, de egy komplett felvásárlásról szól. A korábban 77 millió dollárt összekalapozó és 200 millióra becsült Drive.ai-t ugyanis megvásárolta az Apple. A texasi vállalat megoldása elég limitált közegben működött: weboldaluk szerint Arlington legfontosabb útjain “hívhattuk” a vezető nélküli járgányaikat, amik elvittek minket a város népszerű pontjaira.

Your Apple Car Might Come with a Robot to Help You Keep It Charged
Forráss: iDrop News

A Bloomberg szerint most gyökeres változás állhat be a titkos autós projekt vezetésében. A csapat mérnökei innentől John Giannandreanának, a vállalat mesterséges intelligencia fejlesztéséért felelős vezetőjének, aki a hangalapú digitális asszisztens, a Siri útját is egyengeti.

Giannandrea, a Google korábbi keresési- és mesterséges intelligencia-vezetője 2018-ban igazolt az Apple-höz. Csatlakozás a cupertinói csapathoz nagy fejlődést jelentett, hiszen évek óta küzdöttek az előrelépésért olyan gyorsan változó és egyre fontosabb területeken, mint a mesterséges intelligencia, computer vision és a nyelvfeldolgozás.

Még az is lehet az önvezetés mellett vagy helyett teljesen más, intelligens vonalra viszi az Apple a Project Titant, ezzel teljesen új löketet adva a saját autós törekvéseknek.

Forrás: Bloomberg

Borítókép: Cult of Mac

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó