IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A Google Messages is megkapta a végpontok közötti titkosítást, ami felvet egy fontos kérdést

Miért nyújtja lassan mindegyik alkalmazás ugyanazt, és ha mindenhol titkosítottak a beszélgetéseink, akkor vajon tényleg azok?

Kétségtelen, hogy a 2010-es évek után hatalmas szerepet kapott az online jelenlétben a chat, ha csak a képernyőidőmet nézem, napi 1-2 órát töltök az üzenetküldő alkalmazásokban, és biztosan nem vagyok egyedül. Rengetegféle ilyen app létezik, én például Viberen beszélgetek a szüleimmel a magyar nyelvű matricák miatt, iMessage-n a kollegáimmal a titkosítás miatt, Messengeren és Instagrammon a barátaimmal, az utóbbin főleg a rajta található tartalmak miatt és a Signalt használom például olyan dokumentumok és információk továbbítására, amiben mondjuk cím és telefonszám van.

Közben használom a Facebookot információszerzésre, az Instagrammot arra, hogy megnézzem mit csinálnak a barátaim, a LinkedInen pedig cikkeket olvasok. Mindegyik platformnak és üzenetküldő appnak tehát megvan a saját „egyedi” jellemzője, amiért használom, de az utóbbi időkben azt figyelhettük meg, hogy kezdenek ezek a határok összemosódni.

A 24 óráig látható, majd eltűnő sztorik még a Snapchat újítása volt 2013 októberében. 2016 augusztusában az Instagram is átvette őket, majd 2017 márciusában a Facebook is. Idén pedig felbukkantak a Twitter és a LinkedIn platformjain is, amit én személy szerint már teljesen feleslegesnek találtam.

A klasszikus régi Snapchat felület – Forrás: YouTube

Az üzenetküldő alkalmazásoknál is megfigyelhető, hogy lassan ugyanazokat a funkciókat nyújtják. A nemrég megjelent eltűnő üzenetek mód a Messengeren és Instagramon is a Snapchat sajátossága volt, Messengeren is vannak már sztorik egy ideje, van titkosított beszélgetésre lehetőség, hangüzenetek küldésére és videóbeszélgetésre is. Egyszóval Messengeren konkrétan mindent lehet csinálni, főleg mióta lassan elkezdődött az összeolvadás az Instagram üzenetküldőjével.

A Google is elkészítette végre a saját iMessage klónját, a Google Messagest, ami RCS formátumot használ, ami alapból is biztonságosabb a sima SMS rendszernél. A cég viszont azóta bejelentette, hogy a végpontok közötti titkosítás is érkezik az Üzenetek alkalmazásba.

Az end-to-end, vagyis végpontok közti titkosítás olyan titkosítási módszer, amely biztonságban tartja az adatokat és a tartalmat a beszélgetés során. A biztonsági funkció már elérhető az Messages bétaverziójában, és a felhasználók akkor engedélyezhetik, ha mindketten az alkalmazás legújabb verzióját használják.

A Google Messages – Forrás: AndroidAPK

Az újítás valóban elég hasznos, de ugye nemrégiben az Európai Unió is előterjesztette, hogy a titkosított üzeneteket bizonyos esetekben adják át a hatóságoknak, így a titkosítás csak annyit ér, hogy megbízunk az alkalmazás fejlesztőiben, hogy tényleg nem oldják fel hétköznapi okokból a titkosításunkat. Innentől meg nem sok értelmét látom lassan minden üzenetküldő alkalmazást privátnak nevezni.

Ti hisztek a tényleg titkosított beszélgetésekben?

Forrás: AndroidCentral
Borító: GSMRing

Kapcsolódó cikkeink

Ezek a zászlóshajók feszülnek az iPhone 14-nek ősszel

Anikó

Google: az Apple visszatartja a fejlődést

Anikó

Végre használható lesz a Gmail iOS-es widgete

Anikó