IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Hihetetlen mennyiségű adatot tárol az Apple a Google szerverein

Ahogy az Apple egyre több szolgáltatását helyezi át a felhőbe, és egyre több Apple-felhasználó alkalmazza az iCloudot fotói és fájljai tárolására, ezzel a vállalat infrastrukturális igényei pedig egyre nőnek. Bár az Apple számos saját adatközpontot kezel, nagymértékben támaszkodik külsős felhőszolgáltató cégekre is.

The Information beszámolója szerint az Apple Google Cloud szolgáltatásaira fordított kiadásai évről évre 50%-kal nőttek, és idén mintegy 300 millió dollárt költenek majd a több mint 8 exabájtnyi teljes adatmennyiség kezelésére. 8 exabájt 8 796 093 022 208 MB-nak felel meg.

A jelek szerint az Apple most a Google legnagyobb ügyfele, őt követi a ByteDance (a TikTok alkalmazás anyavállalata). Az Apple 8 exabájtnyi adatot tart a Google Cloudnál, a ByteDance 500 petabájt környékén – 16-szor kevesebbet.

A The Information szerint az Apple mérete olyan nagy, hogy a Google a “Bigfoot” kódnevet adta nekik. Természetesen a Google szerverein tárolt személyes felhasználói adatok titkosítása kizárólag az Apple tulajdonában lévő kulcsokkal történik, így a felhasználói adatok biztonsága valójában nem különbözik attól, mintha azokat a teljes egészében az Apple tulajdonában lévő szervereken tárolnák.

Ennek ellenére azt gondolnánk, hogy az Apple inkább a saját eszközeit használja, mint harmadik féltől származó szolgáltatásokat. A The Information feltételezi, hogy az Apple felhőalapú tárolási igényei gyorsabban nőnek, mint ahogy az Apple saját infrastruktúrát tudna kiépíteni, ezért támaszkodik egyre inkább a Google-ra.

Borítókép: Industry Trend

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó