IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Hogyan változtatta meg az Apple világunkat: forradalmi eszközök

Az Apple nemcsak a világ legsokoldalúbb személyi számítógépét hozta létre, de ott hagyta a kézlenyomatát a digitális világ más területein is, a nyomtatóktól a telefonokig. Vessünk egy pillantást néhány olyan eszközre, amely a modern technológiát olyanná formálta, amilyennek ma ismerjük.

Első otthoni nyomtató

Forrás: Museum Victoria Collections

A LaserWriter volt az első olyan lézernyomtató, amely a versenytársak termékeitől eltérően otthoni használatra alkalmas. A PageMaker szoftverrel karöltve indította el a DTP új iparágát. DTP = Desktop Publishing, nyomdai minőségű kiadványok személyi számítógéppel való előállítása.

A LaserWriter nyomtató üzleti célokra is tökéletes volt, köszönhetően annak, hogy a LocalTalk és AppleTalk protokollok segítségével számítógépes hálózathoz csatlakozhatott. Ezek a protokollok lehetővé tették a nyomtató egyszerre akár 30 Mackel történő megosztását. Mi tette emellett egyedivé a nyomtatót? Képes volt elképzelhetetlen számú betűtípust, szövegméretet és képet kinyomtatni, ami korábban elképzelhetetlen volt házi szinten.

Első személyes digitális fényképezőgép

Forrás: DPReview

Az Apple digitális fényképezőgépét, a QuickTake 100-at először 2010-ben a Times magazin nevezte az első személyes digitális fényképezőgépként, és listázta a The 100 Most Essential Devices Since 1923 listáján.

A QuickTake 100 digitális fényképezőgép azon termékek közé tartozott, amelyeket az Apple nem egyedül tervezett, magát a kamerát a Kodak készítette.

A rögzített fotó maximális felbontása 640 x 480 pixel volt, ás csak 8 fénykép volt egyszerre tárolható a fényképezőgépben. Emellett beépített vakuval rendelkezett és nem kínál fókuszt vagy zoomot. A fényképeket soros kábellel lehet letölteni a Macintosh számítógépekre, és az egyes képeket nem lehet törölni. A kamerát akkor dobták piacra, amikor Jobs még nem volt a cégben. Miután 1997-ben visszatért ideiglenes vezérigazgatói posztjára, azonnal leállította a projektet, csakúgy, mint mindent, ami nem a számítógépes vonal fejlesztését érintette.

A 21. század Walkmane

Forrás: Popular Mechanics

Az Apple 2001-ben mutatta be az iPodot, ami igen nagy áttörést jelentett a digitális zeneiparban. Az iPodot rendkívül rövid idő alatt, magától az ötlettől kezdve kevesebb mint egy év alatt, titkos projektként fejlesztették ki. A meglévő MP3-lejátszókhoz képest az iPod sokkal kisebb, könnyebb, olcsóbb és sokkal nagyobb kapacitású volt. Az intuitív kezelést kínálta a kiválóan megtervezett és forradalmi görgetőkerékkel.

Az eszközön elhelyezett FireWire csatlakozó lehetővé tette zene letöltését az iPodokra, harmincszor gyorsabban, mint a hagyományos USB kapcsolat, miközben töltötte is a kütyüt. Kb. ezer szám kerülhetett a számítógépről az iPodra az iTunes segítségével kevesebb, mint 10 perc alatt! Más MP3 lejátszókon ugyanekkora mennyiségű adat átvitele nagyjából 5 órát vett igénybe.

Az első iPod beépített tárhelye 5 GB volt, ami azt jelentette, hogy 1000 zeneszámot cipelhettél a zsebedben. Ezenkívül az iPod hordozható külső meghajtóként is szolgált. Ellentétben más lejátszókkal, akik 2 óránként fogyasztották az elemeket, az iPod 10 órán keresztül játszhatta a zenét.

Hamar az iPodok lettek a legkeresettebb MP3-lejátszók, az egyesült államokbeli piaci részesedése 63%-ra lőtt ki. 2001 októbere és 2007 áprilisa között 100 millió iPodot adtak el.

Újra feltalálták a telefont

Forrás: Apple Sfera

Az iPhone egyértelműen megváltoztatta a kommunikáció világát. Az iPhone a technológiai fejlődés és az Apple sikerének szimbólumává vált. Valószínűleg nincs ikonikusabb tárgya a 21. századnak, mint az Apple okostelefonja. Hihetetlen mennyiségű, 270 000 iPhone kelt el az indítástól számított 30 órán belül.

A készüléket a “Purple” kódnévvel ellátott projektben hozták létre, melynek célja eredetileg egy tablet megtervezése volt, de miután Steve Jobs felismerte az érintőképernyőben rejlő óriási lehetőségeket, úgy döntött, hogy mobiltelefonban használja fel a technológiát.

2007-ben a Nokia és a Sony Ericsson már értékesített érintőképernyős telefonokat, melyeknek egy óriási problémája volt: a finomabb műveletekhez tollra volt szükség. Az iPhone volt az első mobiltelefon, amelynek 3,5 hüvelykes valóban érintőképernyője volt, az iOS-t pedit teljesen testre szabták az érintésvezérléshez.

Az iPhone kényelmével, gyors és stabil operációs rendszerével azonnal elnyerte a felhasználók tetszését. A felhasznált hardver 2007-ben jóval meghaladta az átlagot.

A legelső tablet

Forrás: AppleInsider

Steve Jobs már 1983-ban egyik beszédében kijelentette, hogy az Apple célja egyszerű: kiemelkedő könyvméretű számítógépet szeretett volna létrehozni, amelyet mindig vihet magával a bosszantó kábelek nélkül, és 20 perc alatt meg lehet tanulni a használatát, olyan egyszerű. A Jobs által 2010-ben bemutatott iPad mindezt tökéletesen teljesítette. Az iPad alapvetően egy kibővített iPhone volt, az első generáció még kamera nélkül. Először sikerült annyira lekicsinyíteni a technológiát, hogy létrejöhessen egy hibrid a telefon és a számítógép között, amely képes használni akár egy hároméves is, de egyben az idősebb generáció fő kommunikációs eszközévé is válhatott.

Az Apple első táblagépe egyértelműen technológiai és értékesítési sikert aratott, az első napon 300 000 darabot adtak el. Az LCD-t borító üveg ujjlenyomat és karcálló volt. Az iPad számos új technológiát és érzékelőt is tartalmazott, például környezeti fényérzékelőt, három tengelyű gyorsulásmérőt és giroszkópot.

Az akkumulátor élettartama akár 10 órát is kínál videó lejátszásakor, 140 óra zenelejátszást vagy 30 nap készenléti időt. És mint mindig, az Apple is meghatározta a trendeket: 2011-ben mindenki elkezdett tableteket gyártani.

2019-ben az iPad megkapta saját operációs rendszerét, az iPad OS-t, addig az iOS-t az iPhone-okkal együtt használta. Mára az iPadek már sok esetben helyettesíthetik a laptopokat hasonló funkciókkal, egyszerű használattal, hosszú akkumulátor-élettartammal és megfizethetőséggel.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó