IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Holnaptól megszűnik az ingyenes korlátlan Google Fotók tárhely

Eljött a rettegett nap a Google Fotók felhasználói számára. Ma, május 31-én van az utolsó nap, amikor ingyenesen élvezheti a korlátlan, jó minőségű tárhelyet a Google Fotókban. Holnaptól, június 1-től kezdve minden kiváló minőségű és expressz minőségű képed beleszámít a Google-fiókod ingyenes 15 GB-os tárhelyébe.

Amint eléred ezt a 15 GB-os korlátot, el kell kezdened törölni néhány fényképét vagy más Google Drive-tartalmat, hogy helyet szabadíts fel. Alternatív megoldásként megvásárolhatod a Google One csomagot is, amellyel havi 690 forintból 100, 1090 Ft-ból pedig 200 GB-ra bővítheted tárhelyed.

Igen, tudom, ez még a régi logó… – Forrás: Android Authority

Ha Te is olyan Google Fotók-felhasználó vagy, akit érint az új tárolási szabályzat, itt van néhány gyakran feltett kérdés, amelyre a június 1-jei határidő előtt választ szeretnél kapni.

Mi történik a június 1. előtt biztonsági másolatban tárolt fényképeimmel és videóimmal?

A jó hír az, hogy a 2021. június 1-je előtt biztonsági másolatban rögzített, kiváló minőségű és expressz minőségű fotók és videók nem számítanak bele a 15 GB-os Google-fiók tárhelybe. Ha tehát még mindig nem készítettél biztonsági másolatot néhány képéről, most van itt az ideje, hogy megtedd.

Mi a helyzet az eredeti minőségű fényképek és videók tárhelyével?

Az eredeti minőségű fényképek és videók továbbra is beleszámítanak a Google-fiók tárhelyébe. Az eredeti minőségben mentett, majd 2021. június 1-je után nagy minőségre tömörített fényképek szintén beleszámítanak a Google-fiók tárhelyébe.

Hogyan tudhatom meg, mennyi tárhelyem maradt a Google-fiókomban?

Google tárhelykezelő eszköze segítségével megtudhatod, mennyi tárhelyed maradt, ki is gyomlálhatod a fotókat, törölheted az elmosódott fényképeket és képernyőképeket, így több tárhelyhez juthatsz.

Mennyibe kerülnek a Google One csomagok, ha frissítenem kell a Google-fiókom tárhelyét?

A Google One csomagok árai régiónként eltérőek. Ha Magyarországon élsz, a Google One csomagban 100 GB tárhelyért havi 699 Ft-ért vásárolhatsz. Lehetőséged van továbbá 200 GB-ra növelni tárhelyed 1090 Ft-ért havonta.

Melyek a legjobb Google Photos alternatívák?

Számos jó lehetőség áll rendelkezésre, ha azt tervezi, hogy elhagyod a Google csapatát. A teljesség igénye nélkül itt van néhány ötlet:

  • Amazon
  • Dropbox
  • Flickr
  • Apple iCloud
  • One Drive
  • Saját szerver

Pixel-tulajdonos vagyok. Rám is vonatkoznak majd a Google Fotók tárhelyének változásai?

Ha Google Pixel 5-ös vagy korábbi készülékkel rendelkezel, továbbra is korlátlan ingyenes tárhelyet kapsz a Pixel készülékekről mentett fényképekhez és videókhoz. A Pixel 3 tulajdonosok továbbra is korlátlan eredeti minőségű képeket tölthetnek fel a Google Fotókba 2022. január 31-ig, amikor is a szolgáltatás már csak korlátlan magas minőségű képekre változik. A Pixel 2 tulajdonosok már 2021. január 16-tól átálltak a korlátlan minőségű feltöltésre. Az eredeti Pixel tulajdonosok továbbra is korlátlanul eredeti minőségben tölthetnek fel képeket.

Mi történik a képeimmel, ha már most túlléptem a limitet?

Ha túlléped a 15 GB-os tárolási kvótát, az azt jelenti, hogy több tárhelyet használsz, mint amennyi rendelkezésre áll. A Google szerint, ha 24 hónapig túlléped a kvótát, az hatással lehet a tartalmaidra – jelentsen is ez bármit. 

Borítókép: Android Authority

Kapcsolódó cikkeink

Ezek a zászlóshajók feszülnek az iPhone 14-nek ősszel

Anikó

Google: az Apple visszatartja a fejlődést

Anikó

Végre használható lesz a Gmail iOS-es widgete

Anikó