IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

HuGo, a jenki huszár app

Az Egyesült Államok magyar diaszpóráját és kulturális örökségeit ismerheted meg egy új applikációval, ami remek módja egy kis virtuális turizmusnak március 15-én is.

Nem feltétlen kell formabontó design, szédítően innovatív fícsőrök vagy bonyolult fejlesztés ahhoz, hogy hasznosnak és szórakoztatnak találjunk egy appot. Ha van egy jó ötleted, és hozzá egy megfelelő közösség, az már elég. A HuGo esetében látszólag mindkettő jelen van.

Az applikációt a washingtoni székhelyű Hungary Fundation fejlesztette amerikai magyar szervezetek bevonásával, ami látszik is. Egy egyszerű térképről van szó, ahol a helyi szervezetek bejelölhetik magukat vagy épp bemutathatják a helyi magyar vonatkozású érdekességeket. És így is tesznek: ugyan egy új kezdeményezésről van szó, én egy egész hosszú órát töltöttem rajta böngészéssel, és kifejezetten élveztem!

New Yorkból indulva elsőre inkább a magyar tervezésű épületek dominálnak, de ahogy elindulunk nyugati irányba, jól látszódik, merre vannak nagyobb magyar diaszpórák. Magyaros éttermek, szombati iskolák, magyar egyházközösségek által épített templomok, közösségi események – ezek kerültek fel zömmel. De vannak már olyan pinek is, amiben New York első magyar online rádiója vagy épp egy helyi magyar származású ingatlanközvetítő tette fel magát, hátha valaki a közösségen belül keres ilyen szolgáltatást.

A potenciál megvan: a 2018-as felmérés adatai szerint több mint 1,3 millió ember büszkélkedik magyar felmenőkkel az Egyesült Államokban. Legtöbben Ohio államban élnek, a Debrecen méretű populáció a helyi lakosság 1,5%-át adja. De több mint 100 településen van 5%-nál nagyobb magyar gyökerekkel bíró népesség.

A HuGóval leginkább őket ismerhetjük meg futólagosan. Elsősorban természetesen a kinn élő magyaroknak szól, akik ezen keresztül könnyebben kapcsolódhatnak, de jelenleg a turizmus hiányában nekünk is jól jön a virtuális kirándulás, egy-két érdekes sztorival te is gazdagabb lehetsz. Bár amikor a Novák étterem magyaros fogásai között megláttam, hogy “Mama” és “Papa” a párizsi szeletet hirdeti magyar specialitásként, akkor azért felszakadt belőlem egy “de miért?!”. De legalább nyitva van most is…

Az app letöltés után regisztráció nélkül is használható. Egyelőre csak az App Store-ban elérhető. Jó böngészést!

Borítókép: Hello HuGo

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó