IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Húsz éves a Mac OS X

Két évtizede, 2001. március 24-én, szombaton tette először lehetővé az Apple felhasználói számára, hogy megvásárolják a Mac OS X-et, a klasszikus Mac OS utódját. A Mac OS X első verziója, a Cheetah, mely egyben a nagy macskák sorozat első tagja is volt, híres volt az Aqua interfészéről, vízbuborék stílusú kialakítással az első ablakoktól az utolsó gombokig.

20 év telt el azóta, hogy a Mac OS X – ami ugye ugyanúgy 10, azaz ten, mint az iPhone X esetében – először értékesítésre került. Az Apple Maces szoftvere sok változáson ment keresztül az elmúlt két évtized során, azonban a Mac OS X rendszer volt az első lépés egy olyan úton, mely a kudarc széléről a siker felé kormányozta a cupertinóiak hajóját. A Mac OS X megelőzte az első iPod piacra dobását, és egyben egy új éra kezdetének mérföldköve is volt Jobs égisze alatt.

A Mac OS X-et a Macworld Expo 2000. januári Apple Keynote-ján mutatták be. Steve Jobs akkor azt mondta, hogy az új operációs rendszer “egyszerűségével örvendezteti meg a felhasználókat, erejével pedig lenyűgözi a szakembereket”. Azt is elmondta, hogy ez volt az Apple “legfontosabb szoftvere” az eredeti 1984-es Macintosh operációs rendszer óta.

Az új Aqua felület elhozta a mára már jól ismert Dockot az alkalmazásokhoz és dokumentumokhoz való könnyű hozzáférés érdekében, emellett megújította az Apple fájlkezelésre használt Finderét. Természetesen az Aqua leginkább ikonikus megjelenéséről volt ismert, amely áttetsző görgetősávokat és gombokat tartalmazott.

Az egyéb funkciók közé tartozott a fejlett energiagazdálkodás, amellyel az iBookok és a PowerBookok azonnal felébreszthetők volltak az alvásból, a dinamikus memóriakezelés, valamint az Apple Quartz 2D grafikus motorja a “lenyűgöző grafika” és a szélesebb betűtípus-támogatás érdekében. A QuickTime 5, az iMovie 2, az iTunes és az AppleWorks (az Apple akkori produktivitási szoftvere) mind-mind tartozék volt.

Az új szoftver, mely az Apple “Darwin” operációs rendszerére épült, számos létező Mac OS alkalmazást támogatott, de a fejlesztőknek “át kellett hangolniuk” az appokat, így az Apple végül egy 12 hónapos béta periódust biztosított számukra az éles indulás előtt.

Kezdetbeen a Mac OS X ára 129 dollár volt, akkoriban még kőkeményen perkálni kellett a frissítésekért, pedig visszatekintve a hardver akkor sem volt olcsó(bb). Aztán az évek során a Mac-frissítések egyre megfizethetőbbé váltak, míg nem 2013-ban teljes ingyenességre váltottak.

A Mac OS X debütálásakor korántsem volt tökéletes, és néhány egészen durva stabilitási problémát is villantott. Így alig hat hónapon belül már érkezett is az OS X 10.1 Puma, azóta viszont éves a frissítési ciklus.

Szolid 10 évvel később, 2012-ben a Mac OS X elhagyta a Mac jelzőt és csak OS X lett a Mountain Lion verzió megjelenésével, amely jóval minimálistább dizájnt vezetett be, és eltávolodott a Scott Forstall vezetésével használt szkeuomorf formáktól. Az OS X Mountain Lion változásai az iOS 7-tel karöltve érkeztek, mely köztudottan az iPhone operációs rendszerének egyik legnagyobb változása volt.

Az Apple-nél 2013-ban egy újabb nagy névváltás jött az OS X Mavericks bevezetésével, ez volt Mac OS X első verziója, melyet nem nagy macskáról neveztek el. A 10.0 és 10.8 között volt itt Jaguar, Panther, Tiger, Leopard, Snow Leopard és Lion is.

Az utolsó jelentős változás 2016-ban következett be, amikor az Apple eldobta az X-et és visszajött a Mac macOS-ként stilizálva a 10.12-es Sierra szoftvert verzióval, mely így már beállt a sorba iOS, watchOS és tvOS mellé. A névadásnál itt most a Kalifornia állam körzetébe tartozó földrajzi nevek játszottak a Sierra, High Sierra, Mojave, Catalina és Big Sur személyében.

A macOS Big Sur az elmúlt évek legnagyobb dizájnfrissítését hozta a macOS-be a Mac OS X óta, az ablak sarkainak ívétől a színekig és a Dockon megjelenő ikonokig mindent megújult.

Kíváncsi vagyok, mit hoz a következő húsz év… Ha pedig nosztalgiáznátok egy kicsit, akkor a Version Museum archívumában elmazsolázgathattok.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó