IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Időutazás 4K/60 FPS-ben

Az utóbbi években egyre szaporodnak a YouTube-on a remek minőségben feltöltött történelmi videók, melyek között a száz évnél idősebb képsorok sem ritkák. Összegyűjtöttük a legérdekesebb anyagokat a hosszú hétvégéhez. 

Az időutazás évszázadok, sőt, valójában évezredek óta mozgatja az emberiség fantáziáját. Már a hinduizmus és a buddhizmus legendáriuma is tartalmaz olyan történeteket, amik érintik a témát, a legrégebbi időutazós művet pedig az ír Samuel Maddennek tulajdonítják. Az 1733-ban kiadott, A XX. század emlékiratai című regény levelek sorozata, melyekben a Brit Birodalom 1997-ben és 1998-ban szolgáló nagykövetei számolnak be az akkor még nagyon távoli jövőről.

A témával azóta a tudomány jeles képviselői (köztük például Albert Einstein és Kip Thorne) is  foglalkoztak, de az elméletek jelen állása szerint sajnos nem érdemes arra számítanunk, hogy  mostanában lesz lehetőségünk ide-oda ugrálni az időben. Maradnak tehát az alternatív megoldások: a Vissza a jövőbe megtekintése századszorra is, illetve haladóknak a YouTube-ra feltöltött videók böngészése, melyek letűnt korok világvárosaiba repítenek vissza. A műfaj egyik nagyágyúja Denis Shiryaev, aki neurális háló segítségével turbózza fel a történelmi anyagokat, így azok 4K/60 FPS-ben tündökölhetnek.

Moszkva, 1896

Mikor ezeket a képsorokat rögzítették, még 21 év volt hátra az 1917-es bolsevik hatalomátvételig, így az alig félperces (a színes után fekete-fehérben ismétlődő) videón még a cári idők Moszkvájába nyerhetünk bepillantást. A Tverszkaja utca ma az orosz főváros egyik népszerű látnivalója, leginkább az üzleteiről nevezetes.

Párizs az 1890-es években

Az olcsó fapadosoknak köszönhetően manapság nem nagy kunszt eljutni Párizsba (már amikor éppen nem tombol világjárvány), de az 1890-es években még igen kevés magyar vethette szemét a francia fővárosra. Ezzel a videóval most kevésbé szerencsés elődeink helyett is megcsodálhatjuk az akkori állapotokat, az Eiffel-torony rajongói 5:32-nél keresgéljenek.

San Francisco 1906

San Francisco leghíresebb nevezetességei a Golden Gate híd, az Alcatraz, és persze az 1873 óta működő kábelvasút. Ezen a videón az utóbbira szállhatunk fel, elmerülve a már 1906-ban is nyüzsgő, manapság autómentessé váló Market Street forgatagában.

Anglia, 1901

Ezúttal a huszadik század hajnalán járunk, méghozzá Észak-Angliában. A Brit Birodalom a világ ura, a dübörgő kapitalizmust pedig az olyan munkások tartják lendületben, akik ezen a videón is bohóckodnak a kamera előtt. Felejtsd el a Peaky Blinderst, ennyi lapos sapkát még ott sem láthatsz egy helyen.

Wuppertal, 1902

A budapestiek valószínűleg ma is örömmel fogadnának egy elektromos magasvasutat, a németországi Wuppertalban viszont már régen túl vannak ezen a szenzáción, hiszen a híres Schwebebahn már 1901 óta szolgálja a várost. A nagy újdonságot 1902-ben lefilmezték, így most mi is tehetünk egy kört a múltban.

New York, 1911

Több, jól ismert New Yorki-i helyszín is felbukkan ezeken a háború előtti képkockákon: az East River felett magasodó Manhattan híd,  a Brooklyn híd, de még a Time Square is. Az Empire State Buildinget viszont kár keresni, hiszen az ikonikus felhőkarcoló csak a felvételek elkészülte után 20 évvel nyílt meg. Érdekes részlet a 2:16-nál látható kínai üzlet, de 7:16-nál a Szabadság-szobor előtt kepesztő Rosedale lapátkerekes gőzhajó is.

Tokió, 1913-1915

A Távol-Kelet szerelmeseinek igazi csemege ez az 1913 és 1915 között forgatott tokiói videó. Japánt ezekben az időkben a 123. császár, Taisó uralta, a korszakot a demokratikus intézmények megerősödése és az ország nemzetközi jelentőségének erősödése jellemezte.

Amszterdam, 1922

Európába visszatérve ezúttal Amszterdamot járhatjuk be, ahol a majd száz éves felvételek tanúsága szerint már 1922-ben is egész sok kerékpáros járta az utakat. A forgatáshoz használt kamera minden bizonnyal óriási szenzációnak számíthatott a városban, mivel a tömeg az összes jelenetben megbabonázva bámulja a szerkezetet.

Hold, 1972

Habár még a Földet sem jártuk be, vétek lenne kihagyni a lehetőséget egy holdbéli kiruccanáshoz. A videó az 1972-es Apollo-16 misszió ötödik napján készült, amikor a parancsnok John Young valósággal felszántotta bolygónk hű kísérőjének felszínét a Lunar Roverrel.

Nem volt elég?

A YouTube persze Denis Shiryaev neurális hálóval tökéletesített anyagain túl is tartogat érdekes történelmi túrákat. A lejjebb beágyazott film például egy HD minőségű motoros túra a 60-as évek Los Angelesébe, s ha már 60-as évek, akkor még a korabeli Londonba, Miamiba, Prágába és Rómába is ellátogathatunk. Ezeknél jóval szomorúbb látvány, de mindenképp megér egy kattintást a csaknem porig rombolt Berlinben forgatott 1945-ös anyag is. A témában ajánlható még DGSpitzer csatornája is, aki az AI-val kísérletezget, ezen a videóján a 10-es évek Pekingje elevenedik meg.

Kapcsolódó cikkeink

Donald Trump vs. Social Media – a volt elnök mindenkit is beperelne

Anikó

Feltámad a Tamagotchi!

Anikó

Lehetett volna fekete kerámiából is Apple Watch Edition

Anikó