IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Így derítheted ki, mit tudnak rólad az internetes szolgáltatások

Egy szimpla weboldal segítségével most egyetlen helyről navigálhatsz át a nagyobb szolgáltatók adatlekérő felületeire.   

Néhány éve tömegek csodálkoztak rá arra, hogy mi mindent tud róluk a Facebook, amikor a közösségi oldalon lehetővé vált a személyes adatcsomagok letöltése és megtekintése. Ezek a „dossziék” ugyan a tudatos felhasználók számára nem tartogatnak komoly újdonságokat (kizárólag az szerepel bennük, amit mi magunk osztottunk meg az oldalon), de sokan csak ekkor kaptak észbe, hogy mire is megy ki a játék.

Azóta a személyes adatok és az online privát szféra kérdése talán még hangsúlyosabb lett, most pedig egy új weboldal segíti azokat, akik más helyeken is meglesnék a róluk tárolt információkat. A JustGetMyData egyszerűbbé teszi az adatokhoz való hozzáférést azzal, hogy egy kattintással átirányít az adott oldalak erre szolgáló felületére, vagy a folyamatot leíró instrukciókhoz. Az infók megszerzése ugyanis mindenhol másként lehetséges, nem ritkán gondosan eltemetve valamelyik almenübe, tehát sok böngészést spórolhatunk meg azzal, ha rögtön innen indulunk.

Az oldal készítői még azt a szívességet is megtették, hogy eltérő színekkel osztályozták a 37 listázott szolgáltatót a hozzáférés körülményessége szerint. A zöld kategóriába azok kerültek, akiknél nem okoz sok szenvedést a dolog: ilyen például az Apple, a Facebook, a Google, vagy a Tinder. A sárgával jelölt helyeken (pl. Instagram, Steam, Netflix) viszont már számolnunk kell néhány extra lépéssel, míg a pirossal kihúzott szereplőknél (pl. Adobe, Microsoft) csakis az ügyfélszolgálaton keresztül járhatunk sikerrel. Továbbá minden szolgáltatónál kapunk egy információs sávot is, ami még a linkre kattintás előtt leírja, hogy pontosabban mire számíthatunk a lekérés során.

S ha az adatok böngészése esetleg végképp elveszi a kedved valamelyik oldaltól, nyugodtan használd a készítők egy korábbi eszközét, a justdeleteme.xyz-t, ami a profilod törléséhez kínál hasonló útmutatót.

Forrás: Vice

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó