IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Tíz éves a Mac App Store!

Egy évtizeddel az indítása után a Mac App Store úgyan nem tudta utolérni az iOS-es verzió sikerét, de gyorsabbá és kényelmesebbé tette az alkalmazások felfedezését és biztos forrásból történő letöltését a macOS felhasználók számára.

Az esszenciális különbség leginkább abban rejlik, hogy míg az iPhone-odra kizárólag az App Store segítségével (a jailbreakelős verziót most ne vegyük ide) tölthetsz le alkalmazásokat, addig a Macedre bizonyos korlátozások betartása mellett gyakorlatilag bármit telepíthetsz. Így az iOS-es App Store népszerűség, kínálat és használat terén némi fórral indít.

Today in Apple history: Apple preps for Mac App Store launch | Cult of Mac
Forrás: Cult of Mac

A Mac App Store 2011. január 6-án nyitotta meg kapuit, melyek 1000 akalmazást rejtettek. Az AppShopper adatai szerint az elmúlt tíz évben ez a szám közel 19 ezerre nőtt. Összehasonlítás képpen az iOS App Store-ban található iPhone-ok és iPadek számára tervezett alkalmazások száma már lassan súrolja az 540 ezret.

Érezhetően kevesebb fejlesztő vette fel a fonalat és választotta a hivatalos utat alkalmazásai terjesztésére, ami egyben magával hozza az App Store alapelveivel együttműködést is. Ami pedig, mint tudjuk, egészen szigorú szabályzást jelent. 

Melyekkel az Apple nem a fejlesztőket célzott szívatni, sokkal inkább a felhasználói érdekeit védi a kellő képpen megszűrt felhozatal. A szabályok többek közt megakadályozzák az alkalmazásokat abban, hogy a Macet vezérelje olyan műveletek végrehajtására, amelyeket a felhasználó nem ad engedélyt.

Forrás: Creative VIP

A műszaki okok mellett természetesen vannak olyan üzleti és kereskedelmi okok is, melyek miatt a fejlesztők távol maradnak az App Store-tól. Például a Microsoft csak 2019-ben hozta el Word, Excel és PowerPoint alkalmazásait az Apple hivatalos kínálatába.

Persze a rendelkezésre álló alkalmazások száma csak egy dolog, a letöltések száma pedig egy másik. Az Apple nem sűrűn oszt meg információkat a Mac App Store beli letöltések számáról. De inkább ez a mérőszám lökte abba az irányba a vállalatot, hogy az App Store-t a Macre is kiterjessze.

Az App Store óriásira nőtt, mint tudjátok. Az iPhone-on teljesen forradalmasította a mobilalkalmazásokat. Az iPad-en is fenomenálisan teljesít. Honnan tudjuk? Mivel több mint hétmilliárd alkalmazást töltöttek le az App Store-ból. Hétmilliárd. Soha nem volt még ilyen, az egész pályafutásunk alatt. Ezért szeretnénk elhozni a Macre. Ez lesz a legjobb hely az alkalmazások felfedezésére, akárcsak az iPhone-on és az iPaden. Nem ez lesz az egyetlen hely, de úgy gondoljuk, hogy ez lesz a legjobb hely.
Steve Jobs

Mondta Jobs a Back to the Mac eseményen 2011-ben, amikor bemutatta a frissített MacBook Airt és a macOS X Lion szoftvert, benne a legnagyobb újítással, a Mac App Store-ral.

Mondjuk a mai napig, ha említésre kerül az App Store, a legtöbb felhasználó az iOS verzióra asszociál, pedig a Mac App Store 2011-es indulása után 2015-ben jött az Apple TV-s verzió, majd a watchOS 6-tal az órákra is megérkezett a saját kínálat. Mondjuk, ha nagyon szigorúan vesszük, az Apple Watch App Store-ja az iOS része. Bizonyos alkalmazásokat közvetlenül az Apple Watch-ra tölthetsz le, de az összes Watch-alkalmazást továbbra is az iPhone-on keresztül érkezik.

Forrás: Apple

Újabban azonban az Apple a Mac App Store-ban elérhető alkalmazások számának radikális bővítésére is törekedett. Először a Catalyst programján keresztül, amelynek célja, hogy lehetővé tegye a fejlesztők számára, hogy az iOS-alkalmazásokat gyorsan portolják a Macre. Most pedig az Apple Silicone-os érában már sokkal egyszerűbb az átmenet az iOS-es és macOS-es appok közt.

Azonban a Big Sur érkezésével sem lepték el az iOS fejlesztők a Maces platformot. Nem igazán tülekednek, hogy alkalmazásaik Macre is elérhetők legyenek minél hamarabb. Ettől függetlenül, az biztos, hogy a Mac App Store sikeresen megváltoztatta mindannyiunk Mac-használatát.

Borítókép: CNET

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó