IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Így látja a telefonod a Bluetooth-jeleket!

A vizualizáció arra is rávilágít minket, miért olyan borzasztóan nehéz, amivel az Apple és a Google manapság próbálkozik: a Bluetooth-alapú nyomonkövetés.

Claudio Guarnierié az érdem, a művész és biztonsági szakértő ugyanis létrehozott egy oldalt, mely élőben hivatott bemutatni, egy okostelefon miként “látja” a Bluetooth-jeleket. És bár a projektet egyszerre szánja kísérletnek és digitális munkának is, az oldal remekül bizonyítja azt, hogy a két tech óriás, a Google és az Apple elég nagy fába vágta a fejszéjét.

Ők ugyanis arra vállalkoztak, hogy a BLE-t, azaz a Bluetooth Low Energy-t felhasználva térképezik fel a fertőzöttek kontaktjait, vagyis GPS helyett Bluetooth-alapon elemeznék, a koronavírusos személy érintkezik-e más emberekkel. A BLE egy kiemelkedően alacsony fogyasztású hálózati protokoll, melyet többnyire az okostelefonokban alkalmaznak, és amelynek hatótávja a hiedelemmel ellentétben jóval több, mint néhány méter. Ezáltal pedig tökéletes lehet arra a célra, hogy valahogy jelöljék és szemmel tartsák azokat az embereket, akikkel a fertőzött személyek találkoztak, kapcsolatba léptek.

Vagyis tökéletes lehetne… De itt jön képbe Guarnieri weboldala. Az oldal élőképet mutat egy, a berlini lakásában kihelyezett Bluetooth jeladóról, mely pontosan azokat a jeleket mutatja, melyek épp ebben a pillanatban cikáznak át a szerkezeten (ha az oldalon nem látsz semmi, takarékossági okokból épp ki van kapcsolva az eszköz). Mint az az oldalon is jól látszik, gyakran felbukkan egy-egy piros pötty a radaron, mely olyan tárgyat hivatott jelölni, ami elméletben elég közel lehet a jeladóhoz. Azaz, ha a Google és az Apple fejével látjuk a dolgokat, akkor a fertőzött személy épp most találkozott valakivel.

Ezek azonban fals pozitív eredmények. Mivel az eszköz egy lakásban van, könnyen kizárható, hogy bárki is valós kontaktba lépett volna vele. Az efféle jelek csak azzal magyarázhatóak, hogy az érzékelt hullámok valamilyen módon átjutnak a falon, és ezeket ugyan különböző módokon lehet szűrni, finomítani, néhány téves biztosan becsúszik majd. Az pedig sem a Google-Apple párosnak, sem a tévesen meggyanúsított személyeknek nem kedvezne. Ezzel úgy tűnik, hiába tervezték nyár végére élesíteni a technológiát, azt egyelőre elnapolhatják.

Maga az oldal egyébként Guarnieri szerint semmilyen adatot nem tárol, ráadásul nem is találkozik semmilyen konkrétummal, köszönhetően annak, hogy a BLE egy elég jól kódolt, elméletileg feltörhetetlen protokoll.

Forrás: Business Insider

Tippelj: hány Bluetooth-jelet érzékelhet a Te okostelefonod naponta?

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó