IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Ilyen pici belül a 24”-es iMac számítógép része

Az új iMac pénteki hivatalos szállítási dátumát követően az iFixit már szerzett is egy új 24”-es iMac-et, hogy megosszák hagyományos szétszedős videójukat. Ennek köszönhetően jobban megismerhetjük a számítógép belső részeit, amely lényegében egyetlen alaplapból áll, amelyre minden be van forrasztva. 

Az iFixit által bemutatott új iMac röntgenfelvétele érdekes részleteket árul el a gépről. Az iMac korábbi generációiban az Apple a számítógépeken található Apple-logót használta a Wi-Fi és Bluetooth kapcsolatok antennájaként, idén azonban a dolgok egy kicsit másképp alakultak.

Forrás: iFixit
Forrás: iFixit

Bár a jeleket továbbra is a logón keresztül továbbítják, mögötte most már egy téglalap alakú fémlemez van – és nem pedig valami kifejezetten az Apple-logó formájú. A számítógép közepén két ismeretlen kör is található, amelyek érmecellás akkumulátorok lehetnek.

Emellett az iMac belsejében két hatalmas fémlemez is található, amelyek rendeltetését az iFixit nem tudja megmagyarázni – de talán ez valami olyasmi lehet, ami a belső hő elvezetésére szolgál. A kijelzőt a számítógép testéhez ragasztották, aminek szétszereléséhez speciális szerszámra van szükség. Ha már kinyitottuk a gépet, nem sok mindent láthatunk belülről.

Az iFixit megjegyzi, hogy a belső kábelekhez való hozzáférést már nem akadályozza egy fém kapocs, mint a korábbi iMaceken. A fémlemezeken, az antennákon és az esetleges akkumulátorokon kívül az iMac alapvetően egyetlen alaplapból, hangszórókból és két kis ventilátorból áll – minden a gép aljára van pakolva.

Egy dolgot nem szabad elfelejteni: az iFixit által szétszerelt iMac az, amelyik négy USB-porttal rendelkezik. Az Apple által értékesített alapmodell csak két USB/Thunderbolt porttal és egyetlen ventilátorral rendelkezik.

Forrás: iFixit
Forrás: iFixit

Mivel az M1 chipet használja, az iMac alkatrészei, például a CPU, a GPU, a RAM és a belső tárhely mind ugyanarra a lapra vannak forrasztva. Ez természetesen szinte lehetetlenné teszi az új iMac bármilyen javítását (ami tulajdonképpen nem meglepő).

Az iFixit még dolgozik az új iMac alkatrészeinek részletes elemzésén, amely további részleteket hozhat a hatalmas fémlemezekről, a Touch ID-val ellátott vezeték nélküli Magic Keyboardról, és arról, hogy mit lehet ezen a számítógépen javítani. 

Forrás és borítókép: iFixit

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó