IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

In memoriam Adobe Flash

A vég hivatalosan is elérte az Adobe Flash alkalmazását. A vállalat megerősítette, hogy 2020. december 31. után már nem nyújt támogatást a Flash Playerhez, és 2021. január 12-től blokkolja a Flash-tartalmak futtatását Flash Playerben is.

Damoklész kardja évek óta ott lebegett a Flash feje felett. 2017-ben az vállalat bejelentette, hogy 2020 végével megszünteti a Flash plug-in támogatását, és most be is váltották az ígéretüket. Az Adobe az elmúlt három évben már a Flash felszámolásán dolgozott. Az Apple felhasználói számára váltás pedig már 2010-ben megkezdődött.

Adobe Flash Player is finally laid to rest - BBC News

Ők már egy ideje Flash nélkül élvezhetik az internet használatát. Az iPhone, iPad és iPod touch pedig soha sem támogatja az Adobe megoldását. A Macek esetében a Flashről történő átállás 2010-ben kezdődött, amikor az már nem került a felhasználók gépeire előre feltelepítve. Ma, ha a felhasználók külön telepítik, még akkor is az alapértelmezés szerint ki van kapcsolva. Ráadásul a Safari a Flash plugin futtatása előtt minden webhelyen kifejezett jóváhagyást igényel.

Mire fel ez a nagy felhajtás? Az Apple és az Adobe kapcsolata a Flash tekintetében évek óta feszült volt. Főleg miután Steve Jobs még 2010-ben megjelentette a Gondolatok a Flashről (Thoughts on Flash) című levelét, amiben élesen krtizálta az Adobe megoldását és egy az egyben kijelentette, hogy mivel a Flash nem teljesít jól mobileszközökön, kizárt, hogy az iPhone-ok, iPodok és iPadek támogassák.

Fel akartam jegyezni néhány gondolatunkat az Adobe Flash termékeiről, hogy az ügyfelek és a kritikusok jobban megértsék, miért nem engedélyezzük a Flash használatát iPhone-okon, iPodokon és iPadeken. Az Adobe úgy véli döntésünk elsősorban üzleti célú – azt mondják, meg akarjuk védeni az App Store-t -, de valójában technológiai kérdéseken alapul. Az Adobe azt állítja, hogy zárt rendszer vagyunk, és hogy a Flash nyitott, de valójában ennek az ellenkezője igaz.
Steve Jobs

A levélben Jobs elővette a Flasht a sok hibája miatt, többek között a megbízhatóság, a biztonság, az akkumulátor élettartamára gyakorolt hatása és a teljesítménye miatt. Míg az Adobe akkoriban vitatta Jobs állításait, az Apple végül soha sem engedélyezte a Flasht az iPhone-ra és az iPad-re, és a Flash hanyatlása nem sokkal később meg is kezdődött.

Most pedig egy éra véget ért.

Mivel az Adobe 2020. december 31-e után már nem támogatja a Flash Playert, és a vállalat 2021. január 12-től letiltja a Flash-tartalmak futtatását a Flash Playerben, így az Adobe nyomatékosan javasolja, hogy minden felhasználó haladéktalanul távolítsa el a Flash Playert a rendszer védelme érdekében.

Egy újabb korszak ért véget, én azért őrzök néminemű szép emléket a Flash játékokról…

Forrás és borítókép: Adobe

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó