IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

iPhone-os azonosításra cserélné a jelszavakat az Apple

Az Apple a jelszavak nélküli jövő felé dolgozik az új iCloud kulcstartó “jelkulcs” funkcióval, amelyet a WWDC 2021-en mutattak be.

A WWDC Move beyond passwords című fejlesztői ülésén az Apple egy új funkcióként mutatta be az iCloud Keychain passkey-t. A funkció tesztelésre elérhető az iOS 15-ben és a macOS Monterey-ben, de még nem áll készen a teljes kiadásra.

A passkey-ek lényegében a WebAuthn szabványon alapuló privát és nyilvános kulcsok párjai. Alapvetően úgy működnek, mint egy hardveres biztonsági kulcs, de biztonságosan tárolják őket az iCloud Keychainben.

Ez azt jelenti, hogy a felhasználóknak nem kell majd hardverkulcsokat maguknál tartaniuk – az iPhone, iPad vagy Mac tartalmazza majd a jelkulcsokat. Ráadásul a kulcsok szinkronizálva lesznek a különböző eszközök között, ami azt jelenti, hogy akkor is visszaállíthatók, ha a felhasználó elveszíti az összes eszközét. A hagyományos jelszavakhoz képest ezek a jelszókulcsok számos biztonsági előnyt kínálnak. Nem találhatók ki, nem használhatók fel újra a különböző szolgáltatások között, és nem érzékenyek az adathalászatra.

A felhasználók számára a passkey-ek egyszerű és biztonságos alternatívát jelentenek a jelszavak helyett. A bevezetés után a felhasználónak mindössze annyit kell majd tennie, hogy a Face ID-val hitelesíti magát a bejelentkezéshez. Az iCloud Keychainben lévő passkey-ek bárhol használhatóak lennének, ahol támogatják a WebAuthn-t. Jelenleg ez a böngészőket és az Apple platformjain lévő alkalmazásokat foglalja magában, de a szabvány teljes körű bevezetése csak néhány év múlva várható.

Mint korábban említettük, a passkey-ek beépítése az iOS 15-be és a macOS Monterey-be csak fejlesztői tesztelésre szolgál – ez valójában még nem egy funkció. Az Apple szerint a funkció tesztelése a meglévő alkalmazásokban és munkafolyamatokban csak az első lépése a jelszavak kiváltására irányuló többéves erőfeszítésnek.

Bár a felhasználók nem fogják tudni azonnal használni a passkey-eket, az Apple az iOS 15-ben és a macOS Monterey-ben egy sor más biztonsági és adatvédelmi funkcióval is rendelkezik. Ezek közé tartozik egy új beépített hitelesítő a kétfaktoros bejelentkezésekhez, a Private Relay funkció, amely titkosítja a webes forgalmat és elrejti a felhasználó IP-címét, valamint egy olyan funkció, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy proxy e-mail címeket hozzanak létre.

Nem az Apple az egyetlen vállalat, amely a jelszavak nélküli jövő felé tekint. A Google a májusi I/O konferenciáján számos új adatvédelmi és biztonsági funkciót mutatott be, amelyek célja a jelszavak kiváltása.

Forrás: AppleInsider

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó