IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Itt a Matter, az Apple, Amazon és Google új szabványrendszere

A Connectivity Standards Alliance, amely olyan nagy technológiai vállalatokat foglal magában, mint az Apple, az Amazon és a Google, bejelentette a „Matter”, egy új, átjárható, biztonságos csatlakozási szabvány bevezetését, amelyet az intelligens otthoni eszközök számára terveztek.

A korábban “Project CHIP” néven ismert Matter egy egységes IP-alapú csatlakozási protokoll, amelyet a tárgyak internetének ökoszisztémáinak kiépítésére és összekapcsolására használnak majd. Jogdíjmentes, és lehetővé teszi az intelligens eszközök széles köre közötti kommunikációt, emellett jóváhagyási pecsétként szolgál, amely biztosítja, hogy az e szabványra épülő elemek megbízhatóak, biztonságosak és képesek együttműködni.

Forrás: Matter
A Matter segítségével a fogyasztók és a vállalkozások kiválaszthatják az intelligens otthonukban vagy kereskedelmi épületükben használni kívánt márkákat, és biztosak lehetnek abban, hogy azok zökkenőmentesen működnek. A lakástulajdonosok, és különösen azok, akik több eszközzel, például intelligens zárakkal, termosztátokkal vagy intelligens hangszórókkal rendelkező intelligens otthonban élnek, egy egyszerű beállítási kód segítségével könnyedén hozzáadhatnak új, Matter márkával ellátott eszközöket, hogy otthonukat egyként kapcsolják össze. A vállalkozások, különösen azok, amelyek a csatlakoztathatóságra támaszkodnak, egyetlen hálózatra számíthatnak, hogy működésük zökkenőmentesen működjön.
CSA

A Matter biztosítja, hogy az okosotthon-eszközök kompatibilisek legyenek az olyan okosotthon- és hangszolgáltatásokkal, mint az Amazon Alexa, a HomeKit, a Google Assistant, a SmartThings és más, a Matter első specifikációja pedig a meglévő hálózati technológiákon, mint az Ethernet, a WiFi, a Thread és a Bluetooth Low Energy fut. A Matter tervezésekor több kulcsfontosságú tulajdonságot tartottak szem előtt:

  • Egyszerűség – Könnyen megvásárolható és használható. A csatlakoztatott élmények egyszerűsítése.
  • Interoperabilitás – Több márka készülékei natívan működnek együtt. Nagyobb kompatibilitás biztosítása.
  • Megbízhatóság – Következetes és gyors helyi kapcsolódás.
  • Biztonság – Biztonságos kapcsolatok fenntartása. Robusztus és egyszerűsített a fejlesztők és a felhasználók számára.
  • Rugalmasság – A Matter megkönnyíti a felhasználók számára, hogy egyszerre több ökoszisztémával is beállíthassák és vezérelhessék eszközeiket.

Az első Mattert használó eszközök 2021 végén jelenhetnek meg, és az okosotthon-eszközgyártók már dolgoznak a Matter-kompatibilis izzókon, csatlakozókon, konnektorokon, termosztátokon, ajtózárakon, érzékelőkön, ablakburkolatokon, TV-ken és sok más eszközön.

Forrás: Matter

A Matter korai alkalmazói közé tartozik az Amazon, ASSA ABLOY, Comcast, Espressif Systems, Eve Systems, Google, Grundfos Holding A/S, Huawei, Infineon Technologies, LEEDARSON, Legrand, Nanoleaf, Nordic Semiconductor, NXP Semiconductors, Qorvo, Resideo, Schlage, Schneider Electric, Signify, Silicon Labs, SmartThings, Somfy, STMicroelectronics, Texas Instruments, Tuya Smart, ubisys, Wulian és Zumtobel Group.

Forrás: CSA

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó