IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Régóta várt frissítéseket hoz a watchOS 7

Bekerült rége a várva várt alvásmonitorozás, lett új watchface megosztási lehetőség és fun feature-ként itt az automatikus kézmosás felismerés.

Azt hiszem, bátran kijelenthetem, hogy az Apple Watch operációs rendszerének frissítései most már rendszerint két pilléresek: a fitnesz és az egészség témaköreibe csoportosulnak. Igazán nagy designbeli váltás az elmúlt néhány évben nem igazán volt. Cserébe a watchOS 7-tel sem lesz. Lesznek azonban…

Új Watch Facek és megosztás

Nyilván a Watch Face az egyik legmarkánsabb jellemvonása az órának. Legtöbbet a számlapot és a rajta szereplő információkat látjuk. Ezért is lett kulcsfontosságú, hogy az eddigi testreszabhatóságot most még magasabb szintre vigyék, a fejlesztők előtt pedig megnyílhasson az út az egyedi számlapok fejlesztése felé.

Ami pedig még királyabb: ha sikerül összehoznod egy olyan kifejezetten jól sikerült watch face-t, mostantól bármikor megoszthatod saját komplikációidat barátaiddal, nem kell külön beállítgatni.

Alvásmonitorozás

Ez az a funkció, ami minden valamirevaló Apple Watch user listáján általában a top 5-ben mindig benne van. Feketebárányként, én megint kilógok a sorból. Nem tudnám elképzelni, hogy nap, mint nap az órában aludjak… Ettől függetlenül a funkció még hasznos és fontos információkkal szolgál. Az alvás és regeneráció amúgy is eléggé alábecsült része az egészség témakörnek. Pedig ennél sokkal több figyelmet kéne rájuk szentelni.

A csuklódon lévő óra érzékeli a mikromozgásokat az óra gyorsulásmérőjének segítségével, figyeli a légzést alvás közben, majd ebből intelligensen kikalkulálja éppen hogy alszol. Majd minden reggel kapsz egy szép kis elemzést arról, hogyan is telt a múlt éjszakád és perszer felkelésnél választhatod a kedves, kis kellemes keltegetést is az alvási ciklusodhoz igazítva az ordító ébresztőóra helyett.

Automatikus Kézmosás Felismerés

Most mondanám, hogy a koronavírus még a watchOS-be is begyűrűzött, de nem lenne túl stílszerű. Kezet meg amúgy is kell mosni. Ami viszont fun a funkcióval kapcsolatban, hogy egyszerre működik a mozgásérzékelők és a mikrofon inputjai alapján, a mesterséges intelligencia pedig megtanulja a mozgásod kézmosás közben, hogy a későbbiekben felismerje azt. Ebből a szempontból viszont zseniális. Meg a kis buborékos effekt is nagyon adja a 20 másodperces visszaszámolás közben.

Új edzéstípusok

Természetesen ez egy verziófrissítésnél sem maradhat ki, hiszen mindig lesznek olyan tevékenységek, amiket szeretünk űzni, de eddig csak az egyéb kategóriába kerülhettek. Innen tört most ki a Core training, Tánc, Funkcionális erőnléti edzés és a levezetés/nyújtás is.

A tánc edzés érzékelésénél megint szépen megdolgoztatja az Apple a szenzorokat. A szívritmus érzékelés mellett dolgozik még a gyorsulásmérő és a giroszkóp is, hogy minél jobban felmérhessék a teste és karok mozgását is.

Az új edzéstípusok mellett természetesen a Tevékenység alkalmazás is kapott egy kis frissítést, nem óriásiak a változások, inkább csak első blikkre is jóval átláthatóbb lett az alkalmazás.

Szomorú hír viszont, hogy a Series 1 és 2 is csatlakozik a Series 0-hoz, őket már többé nem támogatja majd a watcOS legfrissebb verziója. Series 3-tól viszont már jók vagyunk, azonban azt érdemes szem előtt tartani, hogy az óra tulajdonságaitól függően nem minden funkció érhető el minden szériában.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó