IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Itt vannak az iOS legjobb újdonságai

Folytatva a jól ismert mintát, 15-ös sorszámmal érkezik az iOS következő verziója, mely első sorban a kapcsolattartásra fókuszál.

A 2021-es WWDC keynote elején több mint félórán keresztül darálta az Apple az idén ősszel az iPhone-okba kerülő legfrissebb operációs rendszer újdonságait. Valóságos cunami volt apró újításokkal. Ennek nagyjából fele eljut hozzánk, amiből a felét sose fogjuk használni, de még így is bőven akad, ami mindennapjaink részévé válhat. Jöjjenek a legnagyobbak, amik nekünk is a legjobban bejöttek.

Érkezik a Spatial Audio funkció FaceTime-ra, mostantól a hívásban résztvevő felek hangja sokkal természetesebbé válik. A könyezeti zajok kiszűrésének köszönhetően pedig sokkal jobb lesz a hívások minősége. De választhatod a környezeti hangok felerősítését is.

Változik a videóban résztvevők elrendezése és kiemelés. Valamint megérkezik a fotókból már jól ismert portré mód is. Egész pofásra sikerült:

Kinyitják a FaceTime-ot!

A FaceTime Link funkció segítségével egyedi linkeket oszthatsz meg bárkivel. Szó szerint bárkivel, mert mostantól androidos és windowsos felhasználók is csatlakozhatnak a hívásokhoz böngészőn keresztül. Bizony, lépést kell tartani a Google-lel, Microsofttal és Facebookkal videóhívások terén. Ez bizony egy elég nagy lépés az ökoszisztéma minimális megnyitásával.

Ezt kiegészítve a zene és videómegosztással, közös kontrollálással, tényleg nem is kívánhatnánk többet. A FaceTime legnagyobb előnye és hátránya is volt egyben a zártsága, most a külsős fejlesztőknek is megnyitják egy API-val. Öröm, de azért kérdőjelekkel.

Végre megújulnak a mindent elborító értesítések is. Érkeznek az értesítés összefoglalók, amik ráadásul prioritási sorrendben jelennek meg a készülékeden. Okosabb lett a ne zavarjanak mód is. Már külön kommunikál a natív alkalmazásokkal, így mások is tudhatják, ha éppen igyekszünk elcsendesedni.

Ehhez érkezik egy új lehetőség is, a Focus, ami segítségével szelektálhatsz különböző beállítások alapján az értesítések és elérhető alkalmazások közt. Például munka közben csak a munkához szükséges appok futnak és csak a céges kommunikációs csatornán érkező üzenetek érkeznek meg hozzád, de ha a családdal akarsz lenni vagy magadban pihenni, pont ezeket szűri ki. Ha ez jól működik, nagy kedvencünk lesz!

A szövegfelismerés egy teljesen új szintre lépett. A Live Text funkció bármilyen fotón felismeri az írást – persze csak angol nyelven. Viszont a számokkal nálunk is működhet a tárcsázás, ahogy Federighi is bemutatta. Elég egy fotó a telefonszám mentéséhez, amit sokan fognak szeretni. A szöveg és számok mellet számtalan mást is felismer a mesterséges intelligencia, híres helyek, állatok, tárgyak, már nem jelent gondot a felismerésük. Ráadásul mindezt bevitték a Spotlightba is, ami mostantól összeköti az összes alkalmazás tartalmát. 

Most először összekötik az Apple Musicot és a Fotók alkalmazást. Az Emlékek funkcióba most már Apple Musicos aláfestést is választhatunk és jönnek az emlék mixek is különböző fotók, videók és zenék variációjával. Az instant emlékalbumunkban így választhatunk hangulatok közül, ütemre jönnek a képek, és az egész hangulata is kedvünkre változtatható.

Az ezer éve változatlan Wallet alkalmazást most szintén kicsit jobban megnyitották az NFC-nek köszönhetően, és már egy csomó féle kártyát hozzá lehet adni. Céges badge-től kezdve a szállodai szobát nyitó mágneskártyáig. Majd meglátjuk, nálunk mivel lesz kompatibilis. Remélem minél több mindennel. Apple Watch-csal nyitható irodát akarunk!

És végre a szintén elhanyagolt Időjárás alkalmazás is csomó apró kis új funkciót kap, amitől színesebb és szagosabb lett egy picit az egész. 

Az AirPods Próba is érkezik a beszélgetések minőségének fokozása. Innentől sokkal jobban áthallható lesz a beszédhang és a Focus appba is bevették az AirPods beállításokat. Végre pingelhető lesz a jobb és bal füles is, nem csak a tok és az arra alkalmas UWB-s készülékeken bemérhető lesz a füles közelsége is. A dinamikus fejmozgás-követésnek köszönhető az AirPods Pro és AirPods Max is teljesen új szintre lép.

A keynote az iPadOS 15 újdonságaival folytatódott. Gyors olvasmány a Macek előtt, ne hagyd ki!

Az iOS 15 újdonságairól a béta tesztek alapján részletesen is beszámolunk majd. Addig is olvasd el a WWDC többi idei bejelentését!

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó