IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Itthon is elérhetővé vált a YouTube Kids 

Nagy segítség érkezik a magyar szülőknek a gyermekeik érzékeny tartalmaktól való megóvásában, ugyanis a YouTube Magyarországon is elérhetővé tette a Kids szolgáltatást.

A YouTube Kids Amerikában már 2015 óta működik, és lehetővé teszi a szülők számára, hogy korlátozzák, mit nézhet a gyerek. Az appban nincs lehetőség manuális keresésre, csak ha a szülő külön engedélyt ad rá, így a gyerekek csak azt nézhetik, amit a szülő választ. Többféle profilt is beállíthatunk különböző korosztályokra, és arra is lehetőségünk van, hogy időkorlátot állítsunk be, ha nem szeretnénk, hogy gyermekünk napi több órán át keresztül nézzen videókat.

A YouTube Kids célja, hogy értékes tartalmak felé terelje a felhasználóit. Négyféle kategória választható; műsorok, zene, felfedezés és játék. A műsorok fül alatt főleg meséket, vagy kézműves videókat találhatunk, a zene mondókákat és gyerekdalokat tartalmaz, valamint muzikális oktatóvideókat, a felfedezés fül alatt a kedvenc tartalmainkhoz hasonlóak jelennek meg, a játék fül pedig értelemszerűen gyermekbarát játékokat tartalmaz vérontás nélkül.

Az applikáció alapból két korosztályra bontja a tartalmakat: van egy fiatalabb és egy idősebb besorolás is. Az idősebbek számára kicsit bonyolultabb interface-t kapunk és gaming tartalmak is elérhetőek, a fiatalabbak számára pedig egy nagyon egyszerűen kezelhető felület jelenik meg nagyobb képekkel és több színnel.

A YouTube Kids kezelőfelülete – Forrás: YouTube


Az applikációba bejelentkezve a szülők azonnal láthatják az ajánlott tartalmakat, és jóváhagyhatják azt, hogy a Kids appban is megjelenjenek. Arra is lehetőség van, hogy visszanézzük, milyen videókat tekintett meg a család kisebbik tagja.

A YouTube Kids magyarországi változata pedig arra is képes, hogy kifejezetten a hazai tartalmakat részesítse előnyben. Hamarabb dobja fel a felfedezés például a Vízipók Csodapókot vagy a Vuk meséit, mint Peppa Piget. A feature pedig nem csupán a mesék szűrésére kiváló, de a magyar nyelvű kézműves videók segítségével a gyerekek kedvet kaphatnak az alkotáshoz is.

A magyar nyelvű oktatóvideóknak hála pedig használhatjuk a YouTube Kidst korrepetálásra is. Számos magyar nyelvű tartalom elérhető rajta, ami a gyermekek számára érthetően dolgozza fel a matematikát, nyelvtant, idegen nyelveket, tudományokat és sok hasznos témakört. Így már egészen fiatalon megtanulhatják, milyen autodidakta módon elsajátítani valamit YouTube-ról. Épp ahogy mi felnőttek szoktuk, ha tönkremegy valamink.

Az YouTube Kids azonban nem teljesen rózsaszín: Amerikában sokan sérelmezik, hogy az ingyenes YouTube-hoz hasonlóan a free verzió itt is tele van tömve reklámokkal. Ezt a Youtube úgy oldotta meg, hogy bejelenti a gyerekeknek ha reklám jön, de ettől függetlenül még folyamatosan ki vannak téve a fogyasztói társadalom nyomásának, amiért persze a YouTube bezsebel egy csomó pénzt.

Az app szűrési funkciója sem az igazi, ugyanis sok szülő jelentette, hogy simán lehet találkozni olyan tartalmakkal, amik rajzfilmfigurákat mutatnak szexuális környezetben vagy egyéb kifogásolható tevékenység közben.

Az alkalmazás elérhető az App Store-ban, a Google Play Store-ban, okostévék áruházában és a youtubekids.comon.

Forrás: AndroidPolice 

Te visszanéznéd a YouTube Kidsen, hogy mit nézett a gyerek, vagy bízol benne annyira, hogy ráhagyod a választást?