IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Jelentősen nőhet az Apple termékek ára

Nikkei Asiának nyilatkozó források szerint az Apple-nek többet kell majd fizetnie a készülékeiben lévő chipekért, és a növekvő költségeket a vállalat átháríthatja felhasználóira.

A TSMC, az Apple fő chipbeszállítója, a globális chipellátási hiány miatt az iparágban tapasztalható szélesebb körű infláció miatt áremelésre készül. A vállalat tervezett áremelései állítólag az elmúlt évtized legjelentősebb chipár-emelései lesznek.

A TSMC chipjei már eddig is mintegy 20 százalékkal drágábbak voltak, mint a közvetlen versenytársaké, de a kisebb öntödék a magasabb anyag- és logisztikai költségek miatt megemelték saját áraikat, a TSMC pedig 100 milliárd dollárnyi új beruházást vállalt a következő három évben, ami arra ösztönzi a vállalatot, hogy emelje árait, hogy megőrizze prémiumát és áthárítsa ezeket a többletköltségeket az ügyfelekre.

A TSMC állítólag arra is törekszik, hogy ügyfelei ne rendeljenek a szükségesnél több chipet a gyártósorok helyének és a szerződéses chipgyártók további támogatásának biztosítása reményében, ami megnehezítette a vállalat számára a valós kereslet kiszolgálását. Az ügyfeleknek a gyártás konkrét feltételeiről kell majd tárgyalniuk, mielőtt az áremelések hivatalosan október 1-jétől életbe lépnek.

A vállalat még mindig dolgozik a meglévő megrendeléseken, ami azt jelenti, hogy az áremelések hatása sokkal élesebben érezhető lesz jövőre, amikor a termelési kapacitás már bővült és a meglévő megrendelések már teljesültek. A Nikkeinek nyilatkozó források szerint a chipfejlesztők, mint például a Qualcomm, a TSMC áremeléseit az eszközgyártókra, például az Apple-re hárítják majd át. A TSMC közvetlenül az Apple-nek is szállít olyan chipeket, mint az A14 és az M1.

Az olyan eszközök, mint az okostelefonok és számítógépek kiskereskedelmi áraira gyakorolt hatás várhatóan érezhető lesz. A feltételezések szerint a szórakoztatóelektronikai márkák jövőre emelni fogják csúcskategóriás modelljeik kiskereskedelmi árait, hogy ellensúlyozzák a közép- és belépőszintű készülékekre gyakorolt hatást.

Forrás: Apple

A chipek árai várhatóan magasak maradnak, miközben az ügyfelek a kisebb gyártás és a fejlettebb chipgyártási folyamatok felé nyomulnak. Más források szerint a piacnak korrigálnia kell, amint a kereslet csökken, mivel a chipgyártóknak csökkenteniük kell az árakat, hogy több ügyfelet csalogassanak és fenntartsák a kihasználtsági arányokat.

A múlt hónap végén a DigiTimes arról számolt be, hogy ezek az áremelkedések a vártnál hamarabb bekövetkezhetnek, az iPhone 13-as termékcsalád a megnövekedett chipköltségek miatt drágulhat. De még így is úgy tűnik, hogy a megemelkedett chipárak hatása csak jövőre fogja teljes mértékben érinteni az Apple-t és sújtani a felhasználókat.

Borítókép: Apple

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó