IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Jöhet a macOS Ventura régebbi Macekre is

Amikor az Apple júniusban a WWDC alkalmából bejelentette a macOS Ventura érkezését, a vállalat azt is elárulta, hogy több régebbi Macet hivatalosan is kivontak a forgalomból, köztük a szeretett kiskuka formájú Mac Prót és a legelső Touch Barral ellátott MacBook Prót. Fejlesztők egy csoportja azonban egy olyan eszközön dolgozik, amellyel a felhasználók a macOS Venturát a nem támogatott Maceken is futtathatják.

Az OpenCore Legacy Patcher (vagy egyszerűen csak OCLP) egy olyan eszköz, amely lehetővé teszi, hogy a régebbi Macek az Apple hivatalos támogatása nélkül futtassák a macOS Big Sur és Monterey rendszereket. Az eszköz ugyanarra az OpenCore bootloaderre épül, amelyet a Hackintosh esetében is használtak, ami jól bevált módszer a macOS futtatására hagyományos PC-ken.

Az OCLP mögött álló fejlesztők az ArsTechnicának elmondták, hogy a macOS Ventura támogatása nem lesz egyszerű, de a csapat már előrelépett néhány kulcsfontosságú területen, ami lehetővé teszi, hogy néhány régebbi Mac tulajdonosa még egy ideig a frissítési ciklusban maradhat. Érdemes megjegyezni, hogy az ehhez hasonló eszközök már évek óta léteznek, a Macek PowerPC-korszaka óta.

Forrás: How To Geek

De hogyan is működnek pontosan ezek az eszközök, és mi a kihívás a macOS Ventura esetében? A helyzet az, hogy a múltban, amikor az Apple megszüntette valamelyik konkrét Mac-modellt a macOS új verziójával, az a verzió általában még mindig futott más Maceken, amelyek ugyanazt a CPU-t használták, mint a megszűnt Mac.

A macOS Monterey-jel például megszüntették a 2012 és 2014 között kiadott legtöbb Mac támogatását, amelyek harmadik és negyedik generációs Intel CPU-kat használnak. A macOS Monterey azonban hivatalosan még mindig fut a 2013-as Mac Prón és a 2014-es Mac minin, amelyek szintén régebbi Intel processzorokkal vannak felszerelve. Ez megkönnyíti a fejlesztők számára a rendszer módosítását, hogy az Apple által már nem támogatott Maceken is fusson.

Ami a macOS Venturát illeti, az már nem támogatja a hetedik generációnál régebbi Intel CPU-kkal szerelt Maceket, és emiatt az Apple eltávolította a régebbi Macek által használt legtöbb illesztőprogramot. Ez magában foglalja a nem Force Touchos trackpadekhez, az Intel Ethernet-vezérlőkhöz, az Nvidia GPU-khoz és még sok máshoz tartozó illesztőprogramokat.

A macOS legújabb verziója, amelyet még nem tettek elérhetővé a nyilvánosság számára, szintén AVX2 utasításkészlettel rendelkező CPU-kat igényel, valamint a Metal új verzióját, amely nem működik a régebbi GPU-kkal. Az OCLP fejlesztői mégis tettek némi előrelépést.

A csapat képes volt futtatni a macOS Venturát AVX2 utasítás-támogatás nélkül is, köszönhetően a régi rendszerfájloknak, amelyek még mindig a Rosetta 2 technológia részét képezik, amely egy régi CPU jellemzőit emulálja, hogy Intel-alkalmazásokat futtasson az Apple Silicon Maceken. Néhány régebbi illesztőprogramot is portoltak, hogy fusson a macOS 13-on.

A héten Mykola Grymalyuk fejlesztő megmutatta, hogy fut a macOS Ventura egy 2008-as Mac Prón, egy 2012-es és 2014-es Mac minin, valamint egy 2014-es iMacen. Még sok munka van hátra, de az OCLP csapata úgy véli, hogy néhány régebbi Mac tulajdonosának lehetősége lesz a macOS Ventura futtatására nagyobb kompromisszumok nélkül.

Ez biztosan nem az ideális megoldás, de érdekes látni, hogy az emberek még mindig találnak módot arra, hogy továbbra is használhassák az egy évtizeddel ezelőtti számítógépeket.

Borítókép: 9to5Mac

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó