IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Jöhet a tökéletes fekete MacBook?

Az Apple szabadalmi kérelmet nyújtott be egy intenzív fényelnyelő matt fekete felületre használatára számos terméke esetében, beleértve az iPhone-t, iPadet, Apple Watchot és MacBookot is.

Az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyügyi Hivatalához benyújtott szabadalmi bejelentés a “Matt fekete megjelenésű eloxált alkatrész” nevet viseli, felvázolja a felület tulajdonságait és az annek eléréséhez szükséges gyártási folyamatokat. A szabadalom megjegyzi azt is, hogy a felületkezelés sokféle fémnél és ötvözetnél alkalmazható, beleértve az alumíniumot, a titánt és az acélt is.

Apple iPhone 7 Plus Matte Black Unboxing - YouTube
Az iPhone 7 esetén már volt kísérlet a matt fekete hátlappal

A bevonat eloxált réteget tartalmaz, amely “véletlenszerűen elosztott fényelnyelő tulajdonsággal bír, mely képes elnyelni a látható fényt”. A réteg pórusokat tartalmaz, melyekbe bejutnak a színrészecskék. Így a kapott felület mély, intenzív matt fekete lesz.

Az igazi fekete színt rendkívül nehéz elérni, a legtöbb megvásárolható “fekete” termék valójában sötétszürke vagy kék. A szabadalom azt is elmagyarázza, hogy pusztán a festékrészecskék elhelyezése az eloxált réteg pórusaiban nem elegendő a valódi fekete szín biztosításához.

Az egyik felmerülő probléma, hogy általában minél valódibb a fekete, annál fényesebb a felület, ami viszont nagy mennyiségű látható fényt tükröz. Az eloxált réteg pórusokkal történő maratásakor az Apple képes olyan réteget létrehozni, mely szinte az összes látható fényt elnyeli, hogy az eredmény valóban fekete legyen, a fényesség növelése nélkül.

Úgy tűnik, hogy az vállalat megoldása megegyezik a létező valódi-fekete megoldásokkal, például a Vantablackkel, amely az egyik legsötétebb anyag, amely akár 99,965%-ig elnyeli a fényt.

Bár vannak más lehetőségek is, mint például a különböző tokok, az Apple önmagában még soha nem kínált matt fekete MacBookot. Azonban a vállalat számos matt fekete fényezéssel kísérletezett más termékek esetében, például az ‌iPhone‌ 7-nél.

Sajnos a szabadalmi bejelentések nem tekinthetők annak bizonyítékául, hogy az Apple mit kíván piacra dobni, hiszen sok szabadalmaztatott ötlet soha nem jut el a boltok polcaira. Ennek ellenére érdekes betekintést nyújtanak abba, mit is kutat és fejleszt az Apple a kulisszák mögött.

Borítókép: MacRumors

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó