IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Eggyel nő a tét – a Samsung már 600 megapixeles kamerával dolgozna

Nagyon úgy tűnik, hogy a Samsung arra törekszik, hogy a megapixel-háborút egy újabb szintre emelje. Idén a dél-koreai elektronikai vállalat egy 600 megapixeles érzékelő fejlesztésével volt elfoglalva.

Most kiderült, a Samsung jóval tovább lépett a koncepció szintjénél, és valójában egy olyan kameraérzékelő kifejlesztésének előrehaladott szakaszában vannak, mely az emberi szemnél is többet képes megörökíteni. Jelenleg a Samsung az egyetlen cég, amely kifejlesztette a kereskedelemben kapható, 108 megapixeles ISOCELL mobilkamera-érzékelőt, amely már meg is található néhány okostelefonban.

Most a népszerű szivárogtató, aki az Ice Universe nev alatt fut egy prezentációból elcsípett slide-ot hozott, amely megerősíti a Samsung 600 megapixeles terveinek jelenlegi státuszát.

A kép tanulsága szerint, amely viszonylag sok információt fed fel, a hatalmas új érzékelő lehetővé teheti a 4K és 8K videók nagyítását, miközben megőrzi a videó minőségét. Ezzel a telefon egyetlen érzékelőjévé is válna. Mivel azonban ez ebben a formában nem fér el a mostani kameraszigetekben, a kivitelezés némi nemű fejtörésre ad okot a dél-koreaiak számára.

A szivárgások alapján úgy tűnik, hogy a jelenlegi modul elég nagy ahhoz, hogy az átlagos méretű okostelefonok hátsó paneljének 12%-át elfoglalja, és egyelőre kb. 22 mm-re emelkedne ki a hátlap síkjából. A Samsungnak azonban nemcsak a kameramodul méretének csökkentésén kell dolgoznia, hanem a masszív érzékelő használatával a rögzített képek és a videó méretén is.

Forrás: Android Central

A megapixel-csata néhány éve kezdődött, amikor az okostelefon-gyártók újabb felehasználási módot próbáltak találni az eszközeik számára. Mára a 48 megapixeles és a 64 megapixeles szenzor már-már alappá vált, még a középkategóriás és budget eszközök esetében is elérhető. Éppen ezért az okostelefon-gyártók emelték a tétet és pletykák szerint már 256 megapixeles eszközökkel is kísérleteznek, ami már-már irreálisan nagynak tűnik.

És itt jön a képbe a pixel binning vagy úgy nevezett quad pixel technológiás módszer, mely négypixeles tömböket ötvöz egy egységként. Ez azt jelenti, hogy egy 12 megapixeles érzékelő könnyen használható 48 megapixeles vagy 64 megapixeles kép rögzítésére.

Persze nem valószínű, hogy a Samsung hamarosan előállna egy 600 megapixeles érzékelővel, legalábbis addig biztosan nem, amíg meg nem tudja oldani az érzékelő mérete körüli problémákat. 

Forrás: OPPO

De az Opppónak erre is lehet megoldása, mivel a közelmúltban szabadalmuk született egy cserélhető kameramodulról. Az Oppo okostelefonjaival mindig megpróbálja feszegetni a határokat, ami általában odáig vezet, hogy bemutatnak egy inkább csak koncepcióként jól működő eszközt. A levehető kameramodul lehet az a fajta modularitás, amely például a Samsung számára segítséget nyújthat az érzékelő méretével kapcsolatos problémák megoldásában, miközben számos más érdekes felhasználási lehetőséget is tartogat.

Borítókép: Android Central

Kapcsolódó cikkeink

JPEG, HEIF, HEIC és ProRAW, mi a különbség?

Anikó

Jobb az iPhone 13 kamerája, mint a 12-é

Anikó

Új Gorilla Glasst mutatott be a Corning

Anikó