IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Jövőre felére csökken az Apple App Store-os jutaléka

Legalábbis bizonyos esetekben… Mivel az Apple szerdán a kisvállalkozásoknak szánt új program részeként bejelentette, hogy csökkenti régóta meglévő App Store jutalékának mértékét – amely az egyik legfontosabb változás az iOS-fejlesztők pénzkeresési módjában az iPhone-gyártó digitális alkalmazáspiacának történetében.

Az új App Store Small Business Program, minden olyan fejlesztő számára, aki 1 millió dollárnál kevesebb árbevételt szerez évente az alkalmazásaival lehetővé teszi, hogy élhessen a 15%-ra csökkentett jutalékkal az összes fizetett alkalmazásból származó bevétel és alkalmazáson belüli vásárlás után. Ez az Apple szokásos 30 százalékának fele.

Forrás: Apple Newsroom

Azt ugyan nem árulták el, hogy a 28 millió regisztrált alkalmazásfejlesztő közül ki élhet a lehetőséggel. Csak annyit lehet tudni, hogy a fejlesztők „nagy része”. És arról sem nyilatkoztak, hogy az áruház bevételeinek pontosan mekkora részét érinti a csökkentett jutalék.

Az App Store, mely a CNBC becslése szerint 50 milliárd dolláros bevételt generált 2019-ben, az Apple egyik legfontosabb bevételi forrása az iPhone-on kívül, és a digitális szolgáltatási stratégia egyik fő pillérét képviseli. Még Tim Cook is a vállalat üzleti jövőjének nevezte. 

A Sensor Tower elemző cég szerint a fejlesztők kb. 98 százaléka jogosult lenne a 15 százalékos csökkentésre, ám ezek a fejlesztők az App Store tavalyi bevételének mindössze 5 százalékát termelték.

Forrás: Dice Insights

Az új Small Business Program 2021. január 1-jén lép életbe. A fejlesztőket felkérik, hogy jelentkezzenek a programra, a vállalat pedig decemberben további információkat közöl majd a folyamatról, valamint az egyéb követelményekről és határidőkről. 

Azt nem részletezték, miért kerülhetnek be automatikusan a fejlesztők a programba, de lehetséges, hogy még ezzel is szeretnék megszűrni a jelentkezőket.

Néhány részletet megosztottak már most a programról. A vállalat biztosan megvizsgálja a jelentkező fejlesztők 2020-as bevételeit, hogy megállapítsa jogosultak-e az engedményekre. Az új fejlesztők természetesen azonnal részesülhetnek. Azok, akik az év során átlépéik az 1 millió dolláros küszöböt, azonnal eltávolításra kerülnek a programból és ismét a 30%-os levonási sávba esnek. Ha viszont a következő évben lecsökkennek a bevételeik, újra visszakerülhetnek.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója a lépést a kisvállalkozások támogatásának egyik módjaként írta le, melyet nyilatkozatában „a globális gazdaság gerincének és az innováció dobogó szívének” nevez:

A kisvállalkozások jelentik globális gazdaságunk gerincét, valamint az innováció és a lehetőségek dobogó szívét a világ közösségében. Ezt a programot azért indítjuk, hogy segítsük a kisvállalkozások tulajdonosait megírni a kreativitás és a jólét következő fejezetét az App Store-ban, és tovább fejleszteni az ügyfelek által kedvelt minőségi alkalmazásokat. Az App Store soha nem tapasztalt gazdasági növekedés motorja volt, több millió új munkahelyet teremtett, és a vállalkozói szellem felé vezető utat mindenki számára elérhetővé tette, akinek remek ötlete volt. Új programunk előrelépést jelent – segít a fejlesztőknek finanszírozni kisvállalkozásaikat, kamatoztatni az új ötleteket, bővíteni csapataikat, és továbbra is olyan alkalmazásokat készíteni, amelyek gazdagítják az emberek életét.
Tim Cook

Egyébként nem ez az első eset, hogy az Apple bizonyos fejlesztőknél csökkentette a jutalékokat. A vállalat legutóbbi ilyen mértékű változása 2016 végén történt, amikor először kezdte engedélyezni az előfizetői szolgáltatások számára a bevétel további 15 százalékának megtartását, ha az előfizető 12 hónapnál hosszabb ideig marad regisztrálva egy iOS alkalmazáson keresztül.

Az Apple emellett csökkentette az App Store bizonyos szolgáltatásainak részesedését vagy mentességet adott, akárcsak az Amazon Prime Videóra történő feliratkozáskor, vagy újabban pedig az alkalmazáson belüli Prime Video-kölcsönzéshez és -vásárláshoz. De a vállalat gyakran csak zárt ajtók mögött teszi meg az ilyen lépéseket, és általában nem terjeszti ki ezeket az előnyöket a fejlesztőkre, akikkel nem közvetlenül tárgyal.

Ez az új program minden bizonnyal több mozgásteret kínál az alkalmazásgyártónak, indie játékfejlesztőnek és az iOS ökoszisztéma többi tagjának, akik úgy érezték, hogy az App Store nagysága és sikere az elmúlt években nem eredményezett kézzelfogható fejlesztői előnyöket. Az Apple meglehetősen durva évet élt át, elég élesen kritizálták őket, ráadásul a Fortnite-os .

Forrás: Apple Newsroom

Borítókép: MacRumors

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó