IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Jövőre megvalósulhat az AR-álom

Az Apple régóta pletykált kiterjesztett valóság (AR) headset projektje a jövő év végén hozza meg első gyümölcsét az első olyan eszköz elindításával, amely egy pár processzort tartalmaz a csúcskategóriás képességek támogatására.

Kuo szerint a felső kategóriás főprocesszor állítólag hasonló lesz ahhoz az M1 chiphez, amelyet az Apple tavaly mutatott be az első Apple Siliconos Macjeihez, míg egy alsó kategóriás processzor fogja kezelni az eszköz szenzorokkal kapcsolatos aspektusait.

Forrás: Macrumors

Kuo szerint a kezdeti AR headset képes lesz önállóan működni anélkül, hogy Machez vagy iPhone-hoz kellene kötni, és az Apple szándéka szerint alkalmazások átfogó körét fogja támogatni, szem előtt tartva, hogy tíz éven belül leváltsa az iPhone-t.

Előrejelzésünk szerint az Apple 22 Q4-ben megjelenő AR headsetje két processzorral lesz felszerelve. A felső kategóriás processzor hasonló számítási teljesítményű lesz, mint az Macek számára megalkotott M1, míg az alsó kategóriás processzor az érzékelőkkel kapcsolatos számításokért felel majd. A felső kategóriás processzor energiagazdálkodási egységének (PMU) kialakítása hasonló az M1-éhez, mivel az M1-hez hasonló számítási teljesítményt nyújt.
Ming-Chi Kuo

Kuo szerint a headset az AR mellett a Sony két 4K-s Micro OLED kijelzőjének köszönhetően a virtuális valóság (VR) élményeit is képes lesz támogatni, amihez egy M1-hez hasonló chip számítási teljesítménye szükséges.

Az Apple AR headsetje külön processzort igényel, mivel az érzékelő számítási teljesítménye lényegesen nagyobb, mint az iPhone-é. Az AR headsetnek például legalább 6-8 optikai modulra van szüksége ahhoz, hogy egyszerre folyamatos videónézést biztosító AR-szolgáltatásokat nyújtson a felhasználóknak. Ehhez képest az iPhone legfeljebb 3 optikai modult igényel egyidejűleg, és nem igényel folyamatos számítást.
Ming-Chi Kuo

Múlt héten Kuo azt mondta, hogy mind a készülő headset, mind a jövőre érkező iPhone 14 támogatni fogja a Wi-Fi 6E technológiát, amely az AR és VR élményekhez szükséges megnövelt sávszélességet és kisebb interferenciát kínál.

Borítókép: 9to5Mac

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó