IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Jövőre tető alá hozhatja a Watchos hőmérséklet mérést az Apple

Egy újonnan nyilvánosságra hozott szabadalmi kérelem tovább erősíti azokat az állításokat, amelyek szerint a jövőben az Apple Watch képes lesz érzékelni viselője bőrének hőmérsékletét.

Az biztos, hogy az Apple egyre több egészségügyi funkcióval bővíti majd az Apple Watchot, de különösen az a hír járja, hogy bőrhőmérséklet-érzékelőt kaphat. Ez minden valószínűséggel nem lesz benne az idei Apple Watch Series 7-ben, de 2022-ben érkezhet.

Most a “Packaging Technologies for Temperature Sensing in Health Care Products” című cikkből kiderül, hogy az Apple már egy ideje dolgozik az érzékelőn. Ez egy most napvilágot látott szabadalmi kérelem, amelyet eredetileg 2019-ben nyújtottak be.

Az Apple Watch kifejezés nem szerepel a kérelem 8500 szavában, és a rajzok sem több mint általánosak. A lehetséges alkalmazások széles körére való utalások mellett azonban a szabadalmi kérelem a viselhető eszközökre koncentrál.

A viselhető egészségügyi eszközök egyre inkább integrálják a legkülönbözőbb érzékelők széles körét a felhasználók egészségi állapotának jobb nyomon követése érdekében. És a bőr hőmérséklete a betegek egészségi állapotának egyik létfontosságú jele.

Az Apple szerint a “csomagolási technológiák, például a system in package” fejlődése azt jelentette, hogy “lehetővé vált a miniatürizált rendszerek és eszközök fejlesztése”. Ez a szabadalmi bejelentés egy olyan rendszert, illetve annak több változatát írja le, amely érzékelheti a hőmérsékletet.

A hőmérséklet-érzékelő csomagokat például egy hordozható elektronikus eszköz belsejébe, pl. egy óratokba lehet rögzíteni, vagy egy viselhető eszköz szövetére lehet rögzíteni” – folytatódik a közlemény.

Az Apple szabadalmi bejelentésében két féle érzékelő szerepel, a hőmérséklet-érzékelő csomagok, melyek alkalmasak lehetnek érintéses vagy érintés nélküli hőmérséklet-érzékelésre.

A kettő azonban nem tűnik annyira különbözőnek. Mindkettő hőmérséklet-érzékelőket ír le, csak az egyik lehet az eszköz felületén, a másik pedig a készülékbe mélyebben beágyazva.

A szabadalmi bejelentés gyakorlati kérdésekkel foglalkozik, hogy miként működhetne egy felületi vagy érintésérzékelő, és hogyan érzékelhetné a beágyazott érzékelő a hőmérsékleti adatokat. Kevésbé foglalkozik azzal, hogy ezeket a technikákat végül hogyan lehetne használni egy olyan eszközön belül, mint az Apple Watch, de kijelenti, hogy a beágyazás lehetséges.

Működés közben a hőmérséklet-érzékelő csomag… egy forrástól, például a célszemély testének bőrétől munkatávolságban elhelyezhető, lehetővé téve a hőmérséklet folyamatos megfigyelését. A forrás és a hőmérséklet-érzékelő csomag közötti fizikai érintkezés nem szükséges.

Az érintésérzékelő esetében könnyen belátható, hogy az Apple Watch viselőjének bőre mindig érintkezésben van az eszközzel. De ugyanakkor az Apple Watch hátlapja már tele van egészségügyi érzékelőkkel.

Függetlenül azonban attól, hogy egészen pontosan hogyan tud az Apple hozzáadni egy bőrhőmérséklet-érzékelőt, a vállalat már dolgozik az ügyön.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó