IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Kardiofitneszszintek – újra fókuszban az szíved egészsége

Az Apple Watch a watchOS 7.2 és iOS 14.3 telepítése után már képes megbecsülni a felhasználók kardiofitnesszintjét, mely jó mércéje az általános egészségi állapotnak. Sőt, értesítést is tud küldeni, amikor a szint alacsony tartományba lép.

A kardiorespirációs fittség a VO2 max értékkel mérve a test által a testmozgás során felhasználható maximális oxigénmennyiség, és mint sok minden más, a rendszeres fizikai aktivitással javítható. Az Apple Watch képes megbecsülni a VO2 max átlagos és magasabb szintjét erőteljes szabadtéri séták, futások vagy túrák során, melyet sok futó és más sportoló figyel a teljesítmény javítása érdekében.

Most, a watchOS 7-tel, az Apple Watch több érzékelőt is használ, beleértve az optikai szívérzékelőt, a GPS-t és a gyorsulásmérőt az alacsonyabb szintek becsléséhez is. 

Ez azért fontos, mert a VO2 max közvetlen mérése általában szigorú klinikai vizsgálatot igényel speciális berendezéssel, amely a legtöbb ember számára nem könnyen elérhető. A watchOS 7 lehetővé teszi az Apple Watch számára, hogy kardiofitnesz méréseket végezzen, miközben a felhasználók egész nap járnak-kelnek, függetlenül attól, hogy éppen edzenek-e vagy sem. Ezzel az újítással az Apple Watch jobban képes mérni a VO2 max értéket azoknál a felhasználóknál, akiknek alacsony a kardióerejük, és akik esetleg nem teljesítenek nagy intenzitású edzéseket.

Az American Heart Association egy 2016-os tudományos nyilatkozatában elismerte, hogy az élet későbbi szakaszaiban egyre növekvő összefüggés van az alacsony kardiofittség és a jelentős egészségügyi problémák, például a szívbetegségek, a magas vérnyomás és az elhízás között. A kutatás azt is sugallja, hogy a kardiofitnesz erőteljesebb előrejelzője a halálozási kockázatnak, mint az olyan gyakori kockázati tényezők, mint a dohányzás, a cukorbetegség és a magas vérnyomás.

Az új frissítések lehetővé teszik az Apple Watch felhasználók számára, hogy az Egészség appban a Kardiofitnesz kategóriájába megvizsgálják, hogy a kardio fittségi szintjük magas-e, átlag feletti, átlag alatti vagy alacsony besorolású-e az azonos korúakhoz képest. Illetve azt is láthatják, hogy kardiofitnesz szintjük hogyan változott az elmúlt hét, hónap vagy év során. Ha egy felhasználó szintje az alacsony tartományba esik, értesítést kaphat az órától.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó