IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Kitörhet szilícium-völgyi burkából az Apple

Az Apple azon terveivel kapcsolatos ellenérzések közepette, hogy idén ősszel visszatér a személyes munkavégzéshez, Mark Gurman a Bloombergnél arról számol be, hogy az Apple “fokozza a Szilícium-völgyből való decentralizációra irányuló erőfeszítéseit”. 

Legfrissebb Power On hírlevelében Gurman arról számol be, hogy az Apple-nek számos problémával kellett szembenéznie a tehetségek toborzása és megtartása terén, mivel a Szilícium-völgyre helyezte a hangsúlyt.

Gurman azt írja, hogy az Apple a San Francisco Bay Area [San Francisco Öbölvidék – a szerk.] magas megélhetési költségei miatt “elveszíti a tehetségeket”. Sok mérnök panaszkodott, hogy nem tudta összeegyeztetni a megélhetési költségeket más törekvésekkel, például a gyermekeik főiskolai tandíjával és a hosszú távú megtakarításokkal.

Továbbá az Apple a Szilícium-völgyre való összpontosítása miatt nehezen tudta diverzifikálni a munkaerőt. Emellett számos céggel versenyez a tehetségekért, köztük az Amazonnal, a Google-lel és a Netflixszel. A működési költségek is magasak, és Gurman azt írja, hogy az Apple ugyanazt a munkát sokkal alacsonyabb fizetést követelő alkalmazottakkal is ki tudná hozni kevésbé drága régiókban.

Ezen okok miatt az Apple a hírek szerint decentralizálni szeretne a Szilícium-völgyből. Olyan vezetők, mint Johny Srouji, az Apple Silicon főnöke és Eddy Cue, a vállalat szolgáltatási főnöke, mindketten vezetik ezt a törekvést. A kiskereskedelmi és HR-vezető, Deirdre O’Brien szintén támogatja ezeket az erőfeszítéseket.

Johny Srouji, az Apple egyedi chip fejlesztésért felelős főnöke az egyik legerősebb támogatója volt az ilyen irányú váltásnak. Csoportja már évekkel ezelőtt irodákat nyitott Floridában, Massachusettsben, Texasban, Izraelben és Ázsia egyes részein. Azóta Németországba, Oregonba és San Diegóba is terjeszkedett. 

Eddy Cue és Tim Cook

Eddy Cue, az Apple online szolgáltatásokért felelős vezetője szintén a decentralizációt szorgalmazta, több Los Angeles-i irodába és egy nashville-i telephelybe fektetett be. Jeff Williams operatív vezérigazgató belsőleg a globálisabb munkaerő költségelőnyeiről beszélt, Deirdre O’Brien, a kiskereskedelmi és HR-vezető pedig a sokszínűség előnyeit hirdette.

A decentralizáció az egész vállalaton belül teljes lendületbe lépett, és az Apple költséges terjeszkedésbe kezdett a napsütötte Los Angeles és San Diego partjairól a csendes-óceáni északnyugati Oregon és Washington, a coloradói Sziklás-hegység, Iowa középnyugati része, Massachusetts keleti partja, Miami és New York felé.

Végső soron azonban Gurman azt írja, hogy az Apple stratégiája, miszerint a Szilícium-völgyön kívüli irodákat épít, de továbbra is megköveteli a személyes munkavégzést, még mindig korlátozza az Apple tehetségbázisát.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó