IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Továbbra is fenyegetnek a veszélyes Wi-Fi-nevek

Egy biztonsági kutató úgy találta, hogy bizonyos Wi-Fi hálózatok, amelyek nevében a százalék szimbólum (%) szerepel, letilthatják a Wi-Fi-t az iPhone-okon és más iOS eszközökön. 

Carl Schou tweetelt, hogy ha egy iPhone a %secretclub%power nevű hálózat hatósugarába kerül, a készülék nem fogja tudni használni a Wi-Fi-t vagy a hozzá kapcsolódó funkciókat, és még a hálózati beállítások visszaállítása után is előfordulhat, hogy a hiba miatt a Wi-Fi továbbra is használhatatlanná válik a készüléken.

Néhány héttel ezelőtt Schou és a szoftvereket kutatási céllal visszafejtő Secret Club nevű nonprofit csoportja azt találta, hogy ha egy iPhone csatlakozik egy %p%s%s%s%s%s%s%s%n SSiD névvel ellátott hálózathoz, akkor az iOS hálózati stackjében olyan túlterheléses hiba keletkezik, amely letiltja a Wi-Fi-t, és a rendszer hálózati funkciói, például az AirDrop használhatatlanná válnak.

A 9to5 Mac felajánlott egy lehetséges magyarázatot a furcsa hibára:

A “%[karakter]” szintaxis a programozási nyelvekben általában változók kimeneti karakterláncba formázására használatos. A C nyelvben a ‘%n’ specifikáció azt jelenti, hogy a formázott karakterláncba írt karakterek számát egy, a karakterlánc-formázó függvénynek átadott változóba kell menteni. A Wi-Fi alrendszer valószínűleg a Wi-Fi hálózati nevet (SSID) adta át nem szanitizáltan valamilyen belső könyvtárnak, amely a karakterlánc formázását végzi, ami viszont tetszőleges memória írást és puffer túlcsordulást okoz. Ez memóriakárosodáshoz vezet, és az iOS watchdog megöli a folyamatot, így gyakorlatilag letiltja a Wi-Fi-t a felhasználó számára.

Ahogy a 9to5 Mac megjegyzi, a hiba egészen egyszerűen elkerülhető: valószínűleg, ha nem csatlakozunk olyan Wi-Fi hálózatokhoz, amelyek nevében százalékos szimbólumok szerepelnek, nem sütjük ki a készüléket sem.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó