IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Lezártult az Epic vs. Apple per első szakasza

A háromhetes Epic Games kontra Apple per ma zárult le, a hagyományos záróbeszédek helyett tartott vitákkal. A lezárás az Apple vezérigazgatójának, Tim Cooknak a múlt heti tanúvallomását követte, amelynek során Yvonne Gonzalez Rogers bírónő az Apple App Store politikájáról faggatta.

Ahogy azt a jegyzőkönyv felvázolta, a tárgyalás végén Rogers célja az volt, hogy a vita lényegére térjen, és meghatározza, hogy végül milyen jogorvoslatok lehetnek megfelelőek.

Ahogyan a tárgyalás korábbi szakaszában is tette, Rogers utalt arra, hogy talán hajlik valamiféle kompromisszumra egy olyan ítélet meghozatalával, amely szerint az Apple köteles lenne engedélyezni az olyan alkalmazásoknak, mint a Fortnite, hogy a felhasználókat az alkalmazások helyett a webes vásárlásra irányítsák, amit jelenleg az App Store szabályai tiltanak.

Ebben a forgatókönyvben az Apple-nek enyhítenie kellene a korlátozásokon, de az iOS ökoszisztéma többi része érintetlen maradna, és a szokásos módon működne. Az Apple ügyvédei megpróbálták azt állítani, hogy az Apple szabályainak célja a tranzakciók hatékonyságának javítása, de Cook vallomása aláásta ezt az érvet. “Cook elismerte, hogy ez egy módszer a szellemi tulajdonért járó kompenzáció” – mondta Rogers.

Az Epic ügyvédei azzal érveltek, hogy az iOS-t meg kell nyitni a konkurens alkalmazásboltok előtt. Az Apple továbbra is kínálhatná a jelenlegi App Store biztonságát és adatvédelmét, de a harmadik féltől származó alkalmazásboltokkal a vásárlóknak választási lehetőségük lenne. Az Epic záróbeszéde a Macre mutatott rá, mint példára, hogy milyen legyen az iOS.

Az Apple ügyvédei azzal érveltek, hogy a fogyasztók már most is választhatnak, mivel az emberek választhatják az Androidot, és hogy az Epic Games által bevezetni kívánt változtatások tönkretennék az iPhone-t, mivel kevésbé biztonságosabbá tennék azt olyan alkalmazásokkal, amelyeket lehetetlen kurátori vagy moderálási szempontból ellenőrizni. Az Epic azt akarja, hogy az Apple “dobja le a kesztyűt, és álljon az aréna közepére, és vegye el, ami jön, minden érdemi védekezés nélkül” – mondta az Apple ügyvédje.

Rogers-t nem győzte meg különösebben az Epic érvelése, mivel az az App Store ilyen drasztikus változását eredményezné. Az Epic Games nem tudott olyan hasonló trösztellenes ügyeket bemutatni, ahol az általa kért szélsőséges jellegű eredményt a bíróság már megítélte.

A tárgyalás végén Rogers bírónő azt mondta, hogy várhatóan jó ideig fog tartani az ítélethozatal, de konkrét dátumot nem mondott. Több hétbe is beletelhet, mire újra hallunk az Epic Games kontra Apple perről, és elég valószínű, hogy bármilyen döntés ellen a felek fellebbezni fognak, így ez a per akár hónapokig is elhúzódhat.

Forrás: MacRumors

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó