IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

LTPO kijelzővel és kisebb notchcsal érkezhet az iPhone 13-as szériája

A legfrissebb hírek szerint az Apple nem korlátozza az LTPO kijelzők használatát egyetlen iPhone 13-as modellre, ráadásul a notch is rövidülhet.

Úgy tűnik, az Apple az Apple Watchban történő felhasználás után az LTPO, alacsony hőmérsékletű polikristályos oxid kijelzőt is bevezeti az iPhone-családba, hogy a készülékek változtatható frissítési frekvenciával rendelkezzenek. Akad azonban olyan elemző is, aki szerint ez csak egy készülékben lesz lehetséges.

Ross Young, a Display Supply Chain Consultants elemzője pénteken a Twitteren közzétett bejegyzésében arról írt, azt a pletykát hallotta, hogy csak egy LTPO-s iPhone modell lesz esedékes 2021-ben. Hogy megpróbálja eloszlatni a pletykát, Young egészen pontosan azt írta: “Meg tudom erősíteni, hogy nem erről van szó. Az Apple rajongók megnyugodhatnak”.

Az elemző az utólagos kérdésekre közt tweetben pontosította, hogy az LTPO-t két iPhone esetében fogják használni, konkrétan mindkét Pro modellnél.

A márciusi jelentések szerint a régóta kijelzőszállítóként működő Samsung várhatóan LTPO OLED kijelzőket biztosít majd az új modellekhez.

Young meglehetősen jó eredményeket tud felmutatni a kijelző technológiájával kapcsolatos pontos részletek megadásában, például 2020-ban jól jósolta meg a ProMotion hiányát az iPhone 12 Pro termékcsaládban. Április 1-jén azt állította, hogy a 2022-es iPhone SE frissítés 4,7”-es LCD-panellel fog rendelkezni, valamint 2023-ban egy 6,1”-es modell jöhet, amely notch helyett lyukasztással rendelkezik majd.

5G 'iPhone 12 Pro' could have 120Hz ProMotion display | AppleInsider
Forrás: AppleInsider

Az LTPO igen előnyös technológia lehet az iPhone számára, mivel képes lenne biztosítani a 120 Hz-es frissítési frekvenciát, amely a várt ProMotion funkció részeként szükséges. A változtatható frissítési frekvencia az iPhone akkumulátor élettartamát is javíthatná azáltal, hogy a kijelzőt kevesebbszer kell frissíteni olyan időszakokban, amikor az nincs aktív használatban.

A ProMotion kijelzőről szóló pletykák már az iPhone 12 generáció esetében is felbukkantak, de végül nem kerültek be a végleges modellbe. A döntés állítólag az akkumulátor élettartam-menedzsmentjével kapcsolatos problémák miatt született meg a ProMotiont engedélyező tesztkészülékeknél, amely problémát az LTPO korábbi használatával meg lehetett volna oldani.

Ezt megfejelendő újonnan kiszivárgott képek azt állítják, hogy valós bepillantást engednek az iPhone 13 újratervezett notchjára. Hasonlóak azokhoz, amelyeket a múlt hét elején láttunk, de tisztább képet nyújtanak a változásokról.

A képeket DuanRui osztotta meg a Twitteren, és úgy tűnik, hogy a Weibóról származnak. A képek az iPhone 13 kijelzőméretét és a notchot valamilyen képernyővédő segítségével szemléltetik. Azonban a forrással kapcsolatos konkrét részleteket nem tudni.

Ezeken a képeken láthatjuk, hogy az iPhone 13 notcha mennyivel kisebb lehet a szélességét tekintve. Körülbelül 30%-os méretcsökkenésre lehet számítani, cserébe viszont magasabb lehet, mivel az Apple egy másik komponenst a felső keretbe helyezhet át.

A Face ID és a kamerakomponensek jól láthatóan a notch régióban maradnak. A fotókon látható, hogy a képernyővédő hogyan alkalmazkodik ehhez a változáshoz azzal, hogy szándékosan nem takarja el az egyes részeket.

Show the battery percentage on your iPhone, iPad, or iPod touch - Apple  Support
Forrás: Apple Support

Az továbbra is tisztázatlan, hogy az Apple hogyan tervezi kihasználni az iPhone 13 képernyőjén keletkező plusz helyet. A legnyilvánvalóbb változás azonban az lenne, ha az állapotsorban elérhetővé tennék az akkumulátor százalékos állapotát. Az iPhone X 2017-es megjelenése óta lefelé kell suhintani a Vezérlőközpont megjelenítéséhez, hogy a konkrét akkumulátor százalékos információkat megtekinthessük. Bár azt meg kell jegyeznem, hogy amennyire hiányzott az elején, hogy nem látom a százalékot, annyira vált teljesen megszokottá, hogy nem is kell az aksiidővel foglalkoznom.

A kisebb bevágástól eltekintve az iPhone 13 várhatóan megjelenésében hasonlítani fog az iPhone 12-re, és ugyanaz a négy konfiguráció lesz elérhető: 5,4”-es mini, két 6,1”-es és egy 6,7 hüvelykes Pro változatban.

Borítókép: MacRumors

Kapcsolódó cikkeink

Megjelent a watchOS 9

Anikó

Megjelent az iOS 16

Anikó

Érkeznek az Apple Far Out eseményének legnagyobb bejelentései

Anikó