IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Maces appok, amik segítenek fókuszban maradni

Az utóbbi időben a home office már csontig rágott téma lett. Van, akinek nagyon és van akinek kevésbé fekszik az otthoni munka témaköre. Ha te is szenvedsz azzal, hogyan juss a munka végére és ne vonja el harminc másik dolog a figyelmed, az alábbi alkalmazások a segítségedre lehetnek.

1Focus

1Focus – Block Distracting Websites and Apps

Talán az egyik legjobb választás, ha tartani szeretnéd a fókuszt, ugyanis a 1Focus segítségével blokkolhatod az összes olyan weboldalt, ami elvonja a figyelmed. Facebook, YouTube, Insta? Mehet le a csövön. Az alkalmazás gyakorlatilag azonnal vagy időzítés szerint is tudja blokkolni a tartalmakat. De akár azonnal egyedi beállítás alapján is blokád alá tudja vonni az oldalakat.

Focus Matrix

Focus Matrix for Mac: Free Download + Review [Latest Version]

Az alkalmazás az Eisenhower Mátrix elvét alkalmazza az idő és feladatok menedzselésére.

A módszert az USA 34. elnöke, a hatékonyságáról híres Dwight D. Eisenhower használta. Eisenhower két hivatali ciklusa alatt létrehozta a DARPA-t (Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásokért felelős részlege), amelynek az internetet köszönhetjük, lefektette a NASA alapjait, fellépett a faji megkülönböztetés ellen, és a hidegháború során folyamatosan kordában tartotta a Szovjetuniót (Eisenhower-doktrína).

A módszer segítségével a feladatokat két tulajdonság szerint osztályozzuk. A fontosság és sürgősség mértéke szerint értékeljük a feladatokat, majd egy négy részes mátrixot rajzolunk, ahová besoroljuk azokat.

Bár hajlamosak vagyunk minden teendőt egyaránt fontosnak és sürgősnek gondolni, a valóságban azonban lehet csak mások szemszögéből igaz ez az adott feladatra. Nekünk mindig a saját prioritásainkat érdemes figyelembe vennünk. Ebben segít a Focus Matrix.

Focus To-Do

Focus To-Do - Pomodoro Technique & Tasks

Hallottál már a Pomodoro technikáról? Nem? Hát az meg hogy lehet?

A technika lényeg annyi, hogy váltogatod a munkával és “pihenéssel” töltött rövid időszakokat. Kezdők számára talán leghatékonyabb a 25 és 5 perces felosztás. 25 perc produktivitás, 5 perc pihi. Ismételd 4x, majd tarts egy hosszabb szünetet. Ahogy egyre jobban belejössz, úgy játszhatsz a szakaszok elnyújtásával.

A feladataid csoportokba rendezésében segíthet a Focus To-Do app, ami gyakorlatilag minden létező platformon elérhető. iPhone, iPad, Mac, Apple Watch, Androidos készülékek, Windows és még Chrome plug-inja is van.

Borítókép: JotForm

Kapcsolódó cikkeink

Véget ért egy korszak – leáldozott az utolsó iPod csillaga is

Anikó

Egyre nagyobb teret nyernek a szolgáltatások és reklámok az Apple portfoliójában

Anikó

Idén már tényleg jöhet a testhőmérséklet-érzékelő az Apple Watchba

Anikó