IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Magasabb lehet az iPhone 13 Pro előállítási költsége az elődjénél

Az Apple legújabb iPhone 13 Pro gyártási költségei valamivel magasabbak, mint a tavalyi iPhone 12 Próé, egy kutatás szerint, az új készülék A-sorozatú processzorának, a NAND flash memóriának és a kijelző alrendszernek a meredekebb árai a túllépés fő okozói.

Techinsights számítástechnikai hardverekre szakosodott cég elvégezte az iPhone 13 Pro szétszedését és költségelemzését, és a készülék építési költségét 570 dollárra becsüli, feltételezhetően a 128 GB-os tárhellyel rendelkező alapmodell esetében. Ez a szám 21,50 dollárral magasabb, mint a cég iPhone 12 Próra vonatkozó becslései.

Forrás: Apple

A várakozásoknak megfelelően az iPhone 13 Pro új alkatrészei és rendszerei teszik ki a Techinsights által kijelölt növekedés nagy részét. A jelentésben kiemelték az A15 Bionic processzort, a hátlapi kamera érzékelőit, az újracsomagolt és újratervezett TrueDepth tömböt és a ProMotion kijelzőt. Ez utóbbinál a kijelző alrendszer állítólag magasabb becsült költséggel jár, bár maga az LTPO panel is drágább lehet, mint az iPhone 13-ban használt OLED.

Az iPhone processzorának mélyreható elemzése azt mutatja, hogy a vállalat potenciálisan folytatja a GPU-kat kikapcsoló stratégiáját az alacsonyabb kategóriás hardverekbe szerelt A-sorozatú chipeken. A 2021-es iPhone 13 alapmodellben négy GPU-maggal rendelkező A15-ös processzor található, míg a Pro változatban a system-on-chip processzor öt GPU-maggal rendelkezik. A Techinsights szerint az iPhone 13-ban és az iPhone 13 Próban használt A15-ös lapkák azonos jelzést – TMMU71 – viselnek, és azonos méretűek, ami arra utal, hogy mindkettő ugyanannyi GPU-val büszkélkedhet.

Forrás: Apple

Az iPhone 12 Pro és az iPhone 13 Pro közötti árugrás sokkal kisebb mértékű, mint az iPhone 11 és az iPhone 12 közötti növekedés. A Counterpoint Research által januárban végzett hasonló elemzés az iPhone 12 anyagköltségét 415 dollárra becsülte, ami mintegy 21%-kal drágább, mint az elődjéé, főként a hardverfrissítések száma miatt, beleértve az 5G komponenseket és az LCD-ről az OLED képernyőtechnológiára való váltást.

Meg kell jegyezni, hogy az olyan cégek, mint a Techinsights, nem rendelkeznek rálátással az Apple gyártási ellátási láncára, az alkatrészellátási megállapodásokra vagy a gyártási megrendelésekre. A becsléseket jellemzően a piaci standard árfolyamok alapján értékelik, amelyek nem feltétlenül vonatkoznak az Apple léptékében dolgozó vállalatokra. Valóban, az Apple vezérigazgatója, Tim Cook többször is elutasította az anyagszámlák és a gyártási becslések elemzését, mint nagyrészt pontatlanokat.

Az Apple szeptemberben mutatta be az iPhone 13 Prót, ugyanolyan 999 dolláros induló áron, mint a tavalyi iPhone 12 Pro. Viszont idén egy új, 1 TB-os tárolási opcióval 1499 dollárra emelkedik a készülék maximális ára.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó