IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

MagSafe, a nagy visszatérő

Az Apple tegnap nagy csinnadrattával harangozta be a vadonatúj, MagSafe-rendszerű iPhone-kiegészítőket, maga a név viszont egy régi, kedvelt ismerőst takar.

Maces olvasóink körében ezzel bizonyára nem leszek népszerű, de sosem tudtam igazán kötődni a saját MacBookomhoz, így néhány év használat után anno különösebb szívfájdalom nélkül búcsúztam el tőle. Ennek ellenére viszont rengeteg dolgot szerettem benne, különösen a mágneses töltőcsatlakozót, azaz a MagSafe-et. A tápkábel könnyed és biztonságos behelyezését segítő technológia a tavalyi MacBook Air frissítésével került ki végleg az Apple repertoárjából, a tegnapi iPhone-bemutatón azonban főnixként támadt fel hamvaiból, ezúttal az iPhone 12-k hátlapjába építve.

A MagSafe-et először csaknem 17 éve, 2006. január 10-én láthatta a nagyvilág a San Franciscó-i MacWorldon, méghozzá személyesen Steve Jobs prezentálásával. Az újdonság az akkor bemutatott első generációs MacBook Pro egyik nagy attrakciója volt, és végre leváltotta az Apple korábban használt dugóit, amik a csatlakozótűt körülvevő fém köpeny miatt olyan stabilan ültek a helyükön, hogy beléjük akadva szinte kiszakíthattuk velük a foglalatot a gépházból. A MagSafe pontosan ennek kiküszöbölésére jött létre, az új szabvány ugyanis hirtelen erőhatásra mindenféle dráma nélkül, simán levált az aljzatról.

Erre utal a technológia nevében a „Safe”, azaz a “biztonságos” szó is, a könnyű csatlakoztatás tehát csak járulékos bónusz. A MagSafe koncepciója egyébként nem volt úttörő, a mágneses kapcsolódás egy hasonló elképzelése legalábbis már a kétezres évek elején feltűnt egy fritőzökhöz kidolgozott biztonsági szabványban. Az Apple 2005-ben benyújtott szabadalma viszont csavart annyit a koncepción, hogy 2007-ben elfogadják. Ebben most is olvasható a technológia eredeti összefoglalója:

Egy elektromos csatlakozó és aljzat, melyek mágneses erőre támaszkodnak az érintkezés fenntartásának érdekében. A csatlakozót és az aljzatot a hálózati adapter részeként lehet használni egy elektronikus eszköz, például egy laptop ellátásához.”

Az első generációs MagSafe. Forrás: Wikipedia

A megbotlós balesetek elkerülésén túl a MagSafe másik nagy előnye az volt, hogy nem lehetett fejjel lefelé bedugni, továbbá a kezdetektől kapott egy LED-et, ami diszkrét visszajelzést adott a töltésről. A mágneses szabvány első képviselői T-elrendezéssel bírtak, ám később megjelentek az L-alakú kábelvégek is, amik szépen rásimultak a laptopok oldalára. A MagSafe idővel a 2008-ban bemutatott MacBook Airen és a normál MacBookon, valamint az Apple LED Cinemán és a Thubderbolt Displayeken is megjelent. A MagSafe 2-t, azaz a keskenyebb és laposabb változatot 2012 nyarán mutatták be a harmadik generációs MacBook Prón és a frissített MacBook Airen. Ez ismét T-alakú elrendezést kapott.

A technológia végül az USB-C szabvány terjedése miatt szállt sírba. Elsőként a 2016-ban, négy év hiátust követően újjálélesztett normál MacBookról, illetve az ugyanabban az évben bemutatot MacBook Próról hiányzott. A cupertinóiak utolsó MagSafe-es laptopja a MacBook Air 2017-es ráncfelvarrása volt, amit 2019 nyarán vontak ki a forgalomból. A szuperkényelmes mágneses csatlakozót azóta is sokan hiányolják, pedig a kétezres évek végén még afféle botrányhősnek számított az almás berkekben.

Az L-alakú kialakítás elegánsabb és biztonságosabb csatlakozást tett lehetővé. Forrás: Wikipedia

A MagSafe kábele ugyanis az Apple-től nem meglepő módon hajlamos volt a foszlásra, így a csatlakozó feje a kezdetekben sokaknál egyszerűen levált a zsinórról. A cég 2008-ban hivatalosan is elismerte a hibát, majd egy csereprogrammal igyekezett enyhíteni a károkon. Egy évvel később viszont már a tűzveszély vádjával kellett szembenézniük a cupertinóiaknak, mivel egyes felhasználók a MagSafe túlmelegedését tapasztalták. 2010-ben az okozott galibát, hogy az L-csatlakozók nem működtek bizonyos 2007-es és 2008-as modellekkel, amitaz Apple egy firmware frissítéssel orvosolt.

A témában érdekes adalék még a külsős gyártóktól származó kiegészítők témája is. Az Apple sosem licencelte a MagSafe-technológiát, tehát hivatalosan senki sem gyárthatott volna ilyen csatlakozóval szállított kütyüt a Machez. Bizonyos cégek viszont szimplán megkerülték a problémát, és az Apple-től vásárolt kábeleket csomagolták a termékeik mellé. A cupertinóiak azonban nem igazán vették a lapot, a HyperMac külső akkumulátorral előrukkoló vállalatot részben ezért is perelték be 2010-ben. Az Apple-től természetesen lehetett MagSafe-es kütyüket venni, ilyen volt például a kifejezetten repülőgépekhez gyártott MagSafe Airline Adapter. Az ezt támogató járatokon a Mac-tulajok az aksi töltése nélkül tarthatták életben az almás laptopjukat.

Sérült MagSafe az első generációból. Forrás: 37prime

Ezek persze mind régi sztorik, míg a tegnapi nap egy teljesen új fejezetet jelent a MagSafe történetében. A technológia laptopos kötődésétől (pun intended) ugyan a jelek szerint végleg elbúcsúztunk, az iPhone 12-vel viszont most ismét reflektorfénybe került a mágneses csatlakozás másfél évtizeddel korábban bevezetett koncepciója. A MagSafe rendszerrel immáron az almás mobilok hátlapjához „tapaszthatunk” tokokat, tárcákat, vagy akár vezeték nélküli töltőket is.

A tokoknál ez a kevésbé szoros élek mellett is plusz stabilitást adhat, azaz megkönnyítheti a felhelyezést, de a töltésnél már komolyabb előnye is van a régi-új rendszernek. Egyrészt a mágnes biztosítja, hogy a készülék mindig tökéletes pozícióban érintkezzen a töltővel, másrészt a töltési sebesség is nagyobb: a Qi-szabvány 7,5 wattos maximuma helyett az Apple hivatalos leírása itt „akár 15 wattos” töltést említ.

Az új MagSafe kihasználásához viszont a zsebünkbe kell nyúlnunk. Az Apple a saját mágneses szilikontokjaiért 20 000 forintot, a bőrtárcákért 24 000 forintot, a MagSafe-töltőért pedig 17 000 forintot kér. Kíváncsian várjuk az Alibaba, a Wish, és az AliExpress ajánlatait.

Forrás: Wikipedia

Kapcsolódó cikkeink

Megjelent az iOS 16

Anikó

Az iPhone XR-re hajazhat az új SE

Anikó

Végre visszatért a töltöttség százalékos kijelzése az iPhone-okon, de miért így?!

Anikó