IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Magyar díjazottja is van az idei Apple Design Awardsnak

Az Apple a WWDC után minden évben kiosztja Apple Design Award díját. Az elismerés olyan alkalmazásoknak és játékoknak jár, akik design, innováció vagy bármilyen technikai vonalon nagyot alkottak. 2020-ban a díjazottak között a magyar Shapr3D is ott figyel!

Apple Design Award nyertes alkalmazások

Kezdjük is a hazai vonatkozással, hiszen ezután minden győztes másodlagos – bocsi.

Legnagyobb örömünkre bekerült a díjazottak közé a magyar alapítású és budapesti székhelyű Shapr 3D is. Az iPad Próra készített egyedi tervezőapp évek óta kedvence világszerte rengeteg profi felhasználónak, és az Apple-lel is kifejezetten jó a viszonyuk. Tipikusan az a tool, amit nem ajánlunk csak úgy kipróbálásra mindenkinek, egy “szűk” rétegnek készül, de nekik hihetetlenül sokat tud segíteni a munkában, ráadásul az iPad Pro erejét is évek óta demonstrálja. Nem véletlenül szálltak be tavaly 6 millió dollárral a Spotify és a Revolut befektetői, vélhetően még mindig messze a sikerek csúcsa.

Többször kaptak már kiemelést és elismerést Cupertinóból, de ez talán az egyik legnagyobb. Szívből gratulálunk Csanády Istvánnak és csapatának!

Továbbá díjazták a Bergen Co. Által készített Darkroom alkalmazást is. A nagyon egyszerű interfésszel rendelkező, de mégis ütős fotó és videoszerkesztő alkalmazást nagyon sokan amatőr és professzionális felhasználó is szereti, főleg intuitív használata miatt. Az app olyan Apple technológiák használatát ötvözi, mint a fotós és kamerás API-ok, főképernyőről működő 3D touchos shortcutok és haptikus visszajelzések.

Szintén atom kreatív az iorama.studio Looom névre hallgató alkalmazása, ami egy igazi kis színes játszótér, ahol stop motion animációkat készíthetsz bármilyen loopban. Pont úgy, mintha zenét írnál. Az alkalmazás használata integrálja az Apple Pencil és az iPadOS 13-ba beépített Dark Mode minden előnyőt.

A StaffPad Ltd. Által készített StaffPad alkalmazás egyszerűen, de mégis nagyszerűen transzformál kézzel kottázott hangjegyeket digitális kottává. Bár, sosem írtam még zenét, Apple Pencil segítségével és azonnal visszajátszással garantáltan könnyebb lehet.

Apple Design Award nyertes játékok

A díjazott játékok közé három Apple Arcade-os cím is bekerült. Az Annapurna Interactive Sayonara Wild Hearts játéka alapvetően húzónév volt az Apple saját játék platformjának beharangozása során. A második ilyen szintén kiemelkedő cím a Sky: Children of the Light és bekerült még a Snowman ikonikus játéka a Where Card Fall is.

Mindhárom játék tövig kihasználja az Apple eszközeiben rejlő potenciált, a Metal szépen viszi a legbonyolultabb megjelenéseket is, míg a különböző haptikus visszajelzések és spatial audio funkciók teszik igazán valóssá a játékélményt. Legyen szó motoros üldözésről, égi lények megsegítéséről vagy kártyás puzzle játékról.

Az egyetlen nem Apple Arcade-es cím a díjazottak között a német indie fejlesztő Philipp Stollenmayer által készített Song of Bloom, ahol a puzzle játék cseppet sem lineáris játékmenete során számtalan művészeti stílusba belekóstolhatunk.

Forrás és borítókép: Apple Newsroom

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó