IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Magyarország útjait róják az Apple autói

Félreértés ne essék, nem az önvezető autók gyűrik nálunk a kilométereket, a vállalat járművei az Apple Térképek Körbenézés funkciójához gyűjtenek adatokat. Hamarosan jöhet a Google Mapses Street View párja Apple-ös olvasatban Magyarországra is?

Az Apple 2021 elején ismét útjára indította LiDAR szkennerrel felszerelt autóit, hogy azok utcai képeket és adatokat gyűjtsenek saját Maps megoldásuk Körbenézés (Look Around) funkciójának bővítéséhez. Mi ebben a nagy deal?

Leginkább az, hogy a funkció jelenleg az USA, Kanada, Egyesült Királyság, Írország és Japán egyes részein működik rendesen, régiónkban jelenleg mi szereplünk egyedül az Apple tervei közt, indulhat az ország feltérképezése március és május közt. 

A vállalat munkatársai tényleg bejárják Tolnát és Baranyát is

Ha valaki számára ismeretlen lenne a funkció, azért néhány mondatban összefoglaljuk miről is van szó.

Még tavaly előtt, az iOS 13-as verziójának érkezésével az Apple néhány extra funkciót vezetett be a Maps alkalmazásba, amelyek közül az egyik a Look Around, vagyis Körbenézés nevet viseli. Ez utcaszintű képet ad arról, hogy mi van a jelenlegi tartózkodási helyed vagy a térképen keresett hely körül.

Gyakorlatilag a Google Street View szolgáltatásának ikertestvéréről van szó, azonban az Apple megoldása tartalmaz néhány olyan funkciót, amelyek megkülönböztetik a Google Mapstől.

A körbenézés funkciót akkor tudod használni, ha látsz egy kis távcső ikont a térképen.

Az Apple Maps‌ járművei Ausztrália, Belgium, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Olaszország, Portugália, Spanyolország és Szlovénia egyes részeit már feltérképezték az adatgyűjtés 2015-ös megkezdése óta. Azokon a területeken, ahol az utcák nem annyira könnyen megközelíthetők autóval, az Apple alkalmazottai hordozható rendszerek használatlával, például egy LiDAR-os hátizsákkal birkóznak meg a helyi adottságokkal. 

Bár nem ez a legjobb alkalom a városok utcáit róni annak érdekében, hogy valahol felfedezd az Apple autóját, azért indulhat a spottolás. Olvasónknak, Henriknek pedig köszönjük, hogy felhívta figyelmünket a témára.

Borítókép: 9to5Mac

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó