IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Rohamléptekkel terjeszkedik a Starlink

Ahogy Elon Musk SpaceX-es Starlink projektje és internetes műholdjainak konstellációja egyre inkább növekszik, úgy a vállalat szélessávú szolgáltatása is rohamléptekkel fejlődik.

A SpaceX, szolgáltatása már elérhető az Egyesült Államok, Kanada és az Egyesült Királyság egyes részein. Az űrből sugárzott szélessávú kapcsolat, mely jelenleg még csak béta formában érhető el, a hetekben kiterjed Németország nyugati területeire és Új-Zéland déli szigetére is. A lefedettség pedig kibővül Dél-Anglián túl Észak-Angliára, valamint Skócia, Walesre és Észak-Írország egyes részeire is.

Redditen keresztül a SpaceX bejelentette, hogy a starlink.com weboldalon bárki ellenőrizheti a címe megadásával a szolgáltatás elérhetőségét. Ráadásul egy „apróbb” összeg befizetésével biztosíthatja azt is, hogy elsőként jusson el hozzá a szolgáltatás régiójában.

Forrás: Independent

Az Egyesült Államokban a Starlink leendő ügyfelei egyszeri befizetésként 549 dollárt helyeznek letétbe, 499 dollár a hardver és 50 dollár a szállítás-kezelés. Az internetes szolgáltatás díja pedig99 dollár. A más országokban regisztráló új ügyfeleknek körülbelül ugyanannyit kell fizetniük saját pénznemükben.

A jelenlegi ügyfelek száma már meghaladja 10 000-et. A béta tesztelők 100 Mb/s sebességgel szörfözhetnek az interneten, amit az év végére már 300 Mb/s-ra terveznek növekedni.

A SpaceX vezérigazgatója, Elon Musk nemrégiben rámutatott, hogy bár sok ember nem biztos, hogy olyan nagysebességű szolgáltatást kap, amelyet egyesek már élvezhetnek, a Starlink még így is egyértelműen javítja azok internet elérését, akik nem annyira sűrűn lakott településeken élnek. A projekt pedig jelenleg őket célozza.

A SpaceX 2019-ben alacsony Föld körüli pályán helyezte üzembe első Starlink műholdjait, melyekből jelenleg körülbelül 1200 kerint az űrben, számuk azonban egyre nő.

Jól látszik a fehér pontokból a Starlink útvonala, ami azonban be zavar az űr kutatásába Forrás: 1TV

Műholdas konstellációjának folyamatos növelésével a kaliforniai vállalat azon dolgozik, hogy a Föld globális szélessávú összeköttetésben legyen, megfizethető és megbízható internetet sugározzanak az űrből, különös tekintettel a távoli területekre, ahol jelenleg alig vagy egyáltalán nincs hozzáférés megbízható internetes szolgáltatásokhoz.

Musk úgy véli, hogy a Starlink akár 50 milliárd dolláros éves bevételt is generálhat, amikor a szolgáltatás kikerül a béta fázisból és szélesebb körben elérhetővé válik. A több országba történő terjeszkedésről csak néhány nappal azután érkezett hír, hogy Musk felfedte, az otthonok mellett a Starlink széles sávot tervez sugározni repülőgépekre, hajókra, nagy teherautókba és lakóautókba is.

Forrás: Reddit

Borítókép: Starlink

Kapcsolódó cikkeink

Hamarosan mobilon is elérhető lehet a SpaceX Starlink szolgáltatása

Anikó

Elon Musk felvásárolja a Twittert

Anikó

Elon Musk még mindig vezeti a legjobban fizetett CEO-k listáját

Anikó