IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Majdnem forradalmi találmány lett a bekapcsológombba integrált Touch ID

Az Apple két vezetője többet közt arról is beszélt Justine és Jenna Ezarik podcastjében, a Same Brainben, hogy mekkora mérnöki teljesítmény volt a Touch ID-t komplett funkcionalitásával a Főgombból a bekapcsológombba áthelyezni.

A vállalat szeptember 15-én mutatta be új iPad Air 4-es modelljét, ami külsőre leginkábba a Pro széria kinézetét örökölte, melynek egyik jellegzetessége a vékonyabb kávák mellett Home gomb hiánya. Pro modellek esetében Face ID, míg az iPad Airnél Touch ID biztosítja a biometrikus azonosítást, de most már a bekapcsológombba integrálva.

Az Apple két vezetője Jon Ternus és Bob Borchers mesélt a változásokról, amin az új eszköz átment. Amikor az azonosítási részhez értek, a már a bekapcsoló gombban figyelő Touch ID-t úgy jellemezték, mint „hihetetlen mérnöki teljesítmény, hogy az ujjlenyomat-érzékelőt minden képességgel és biztonsággal faktorral együtt ebbe a formába került át”.

Arra a kérdésre, hogy a bekapcsológombban lévő Touch ID ugyanazt a technológiát használja-e, mint az eredeti, csak kisebb méretben, Ternus úgy fogalmazott, hogy ez inkább a rendszer által alkalmazott “technológia fejlődése” volt. Szerettek volna eljutni mindenképp a teljes képernyős kialakításig, ezért meg akartunk szabadulni a alsó káván csomó helyet elfoglaló Home gombjától, találniuk kellett egy másik helyet a Touch ID érzékelője számára.

Forrás: AppleInsider

Ami igazi kihívást jelentett, az az igazán aprócska méret, mellyel a gomb rendelkezik, mivel az érzékelő egy igazán vékonyka gomb tetején helyezkedik el. Ha belegondolunk, ott mindig csak egy kisebb szeletet érzékel az ujjlenyomatunkból, ami jóval kevesebb, mint amit a hagyományos, teljes ujjas régebbi érzékelő képes beolvasni. Persze ezt is megoldották, ahogy egyre többször oldod fel a készüléket, úgy egyre több részletét ismeri meg az ujjlenyomatodnak.

Ehhez pedig rengeteg különböző algoritmus munkájára és processzorkapacitásra van szükség a háttérben. Egy ilyen pici szenzor egy ennyire szűk kis helyen kifejezetten extrának számít, hiszen a cellularos iPadeken például ugyanitt található az antenna modul, ami mellé most mindent be kellett zsúfolni.

Nekem egész sok időbe tartott megbarátkozni a Face ID-val és most is sok szituáció van, amiben örülnék, ha a gomb – vagy legalább a funkciója – ott virítana az előlapon. Kíváncsi vagyok, hogy megtalálja-e a technológia az útját más termékekbe is az iPad Airen kívül.

Borítókép: Apple

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó