IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Még az Windows is ütősen fut az új M1-es Macen

A múlt héten magától Craig Federighitől, az Apple szoftverfejlesztésért felelős alelnökétől hallottuk, hogy a Windows 10 ARM-es verziója akár natív módon is futhatna az Apple Siliconos M1-es Maceken, mindez csak a Microsofton áll. 

Most egy fejlesztő megtalálta a megoldást, amely lehetővé teszi az ARM Windows virtualizálását, amely sikeresen futtatta a rendszert egy M1-es processzorral szerelt Macen, ugyanis az általános Boot Campes megoldás még nem működő képes az Apple Silicon processzorok esetében.

A Microsoft jelenlegi licencelése nem teszi lehetővé az Apple számára a Windows 10 ARM verziójának használatát (mivel nincs előre telepítve). Korábban pedig a Microsoft úgy nyilatkozott, hogy nincs mit megosztania az ügyben, amikor a The Verge újságírói arról kérdeztek, hogy változtat-e a Boot Camp engedélyezésén az ARM-ess Maceken.

Nyilván, eltarthat egy ideig, míg a Redmondban meggondolják magukat, a felhasználók kíváncsiságának és kísérletező kedvének pedig még egy techcég sem tudott határt szabni. 

Alexander Graf sikeresen virtualizálta a Windows ARM-es verzióját a gépén, ráadásul úgy, hogy a Windows ARM64 sikeresen futtatott x86-os alkalmazásokat is, igaz nem olyan simán, mint a Rosetta 2, de azért futottak.

Geekbench 5 eredmények alapján pedig a Windows ARM gyorsabban futott az M1-es chip által meghajtott gépen, mint a Microsoft saját Surface Pro X-én. Az M1-ess Macen futó változat egymagos teljesítményben 1288, míg többmagosban 5449 pontot ért el, ami erősen odaver a Surface 765-ös és 3014-es pontszámának.

Forrás: The 8-Bit

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó