IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Mégis csak működhet kijelzőcsere után a Face ID?

Múlt héten a 9to5Mac arról számolt be, hogy a Face ID nem működik, ha az iPhone 13 képernyőjét harmadik féltől származó javítással cseréli ki. Most egy új videó azt mutatja, hogy lehetséges a képernyő cseréje és az arcfelismerés további működése, de ez nem egyszerű.

Az eredeti Phone Repair Guru videó, azt mondta, hogy még akkor is, ha az iPhone 13 képernyőjét egy másik eredeti kijelzőre cserélik, a „Nem sikerült ellenőrizni, hogy ez az iPhone valódi Apple-kijelzővel rendelkezik” üzenet jelent meg.

Ezt szem előtt tartva az iCorrect, egy brit harmadik féltől származó javítóműhely bebizonyította, hogy lehetséges az iPhone 13 kijelzőjének cseréje a Face ID elvesztése nélkül, de ez valóban egy nagyon kifinomult folyamat.

Egy blogbejegyzésben az iCorrect elmagyarázza, hogy miért nem működik a Face ID az iPhone 13-nál a képernyő cseréjekor, és kontextust is ad, amióta az Apple bevezette ezt a technológiát az iPhone X-zel:

Kutatásaink alapján az iPhone a képernyőbe ágyazott mikrochipen keresztül kommunikál a képernyővel. Ez a képernyő mikrochip egy integrált áramkör (egyetlen egységbe gyártott elektronikus alkatrészek összessége), amely az analóg érintés (az ujjad nyomása a képernyőn egy analóg jelet hoz létre) digitális jellé való átalakításáért felelős. (…) Az iPhone 13 képernyő IC-je most már nemcsak ADC-ként működik, lehetővé teszi a True Tone-t, ROM-ot hordoz, hanem most már a Face ID-val is kommunikál. Úgy gondoljuk, hogy ez a Face ID-val való kommunikáció az iOS 15 hibája. De bepillantást enged abba, hogy a képernyő IC mennyivel összetettebb lesz a jövőben. Arra számítunk, hogy az iPhone következő generációi 2 biometriát tartalmaznak majd a Face ID és a képernyő Touch ID-ben. Azt várjuk, hogy a képernyő cseréjekor a jövőben letiltja a képernyőn belüli Touch ID-t.

Bár a legutóbbi véleményünk az Apple ezen lépéseiről a javítási jogról szóló törvény körüli vitával kapcsolatban volt, az iCorrect más szemszögből látja, hogy a cupertinói vállalat miért ilyen válogatós a harmadik féltől származó javítóműhelyekkel kapcsolatban:

Véleményem szerint – és ezt nem tudom az egész iparág nevében kommentálni – ez nem a harmadik fél által végzett javításokkal való harc, hanem az Apple Kínával folytatott harca. Mi, fogyasztók és javítóműhelyek csak a kettő között vagyunk. Az Apple gyönyörű technológiát tervez kívül-belül, azt Kínában gyártatják, akik aztán szétszerelik a technológiát és alternatív alkatrészeket gyártanak. Az Apple a saját zsenialitását használja a kínaiak ellen azzal, hogy blokkolja az utángyártott alkatrészeket. Sajnos ez azt is jelenti, hogy a saját alkatrészeik használatát is blokkolják. A nagy technológiai gyártók zsenialitása az alkatrészek sorozatgyártásán keresztül történő ellenőrzésnek tekinthető, ahogyan azt ma megvitattuk. Ezt a lépést, hogy letiltja a Face ID-t, eredetileg sakk-matt lépésnek tekintették az Apple részéről, de ma örömmel jelenthetem, hogy ez csak sakk.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó