IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Mégsem megbízhatók az Apple Watch egészség adatai?

A kutatók újragondolják az Apple Watch tanulmányokban való felhasználásának terveit, miután ellentmondásokat találtak a készülék által gyűjtött adatokban.

Az Apple Watch pulzusszám-variabilitási adatainak következetlenségét állítólag az Apple a készülék algoritmusainak finomhangolása okozza, ami azt jelenti, hogy az azonos időszakból származó adatok figyelmeztetés nélkül változhatnak. T.H. Chan a Harvard School of Public Health biostatisztika docense és a Beiwe adatplatform fejlesztője, J.P. Onnela elmondta a The Verge-nek:

Ezeket az algoritmusokat fekete dobozoknak neveznénk – nem átláthatóak. Tehát lehetetlen tudni, hogy mi van bennük.

A Brigham and Women’s Hospital kutatói ugyanarra az időszakra, de több hónapos különbséggel exportálták az Apple Watchok pulzusadatait. Az adatoknak azonosnak kellett volna lenniük, de mivel az exportálás előtt egy algoritmuson keresztül szűrik őket, drasztikusan eltérőek voltak.

Az Apple rendszeresen és figyelmeztetés nélkül változtatja az algoritmusait, így ugyanazon adatok különböző időpontokban történő exportálása eltérő algoritmusokat használhat. A pulzusszám-variabilitáson túl az alváskövetést vizsgáló kutatók hasonló problémákat tapasztaltak az algoritmusok változásával kapcsolatban.

Ez többnyire kizárja, hogy a kutatók kereskedelmi eszközöket használjanak, így kifejezetten a tudományos vizsgálatokhoz szükséges adatok gyűjtésére tervezett eszközökre van szükség. Bár ez egyes tanulmányok esetében megfelelő, a kereskedelmi forgalomban kapható termékek orvosi értékének kutatását a felhasználók számára erősen korlátozza. Egyes kutatók szerint az Apple-nek nyilvánosságra kellene hoznia az algoritmusok módosításait, vagy elérhetővé kellene tennie az Apple Watch nyers adatait.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó