IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Megszűnik a Google Fotók korlátlan ingyenes tárhelye

Bekövetkezik, amit sokan előre láttak: miután a Google tömegeket szoktatott hozzá a fotóik ingyenes tárolásához, jövőre mégis benyújtja a számlát. Megijedni viszont nem kell, szerencsére nem eszik olyan forrón a kását.

A keresőóriás még 2015-ben vezette be a Google Fotókat, melynek tárhelyére 16 megapixeles/1080p felbontásban bármennyi képet és videót feltölthetünk anélkül, hogy egy fillért is fizetnünk kellene. A vállalat közismert adatéhsége miatt ugyan nem mindenki szimpatizál a lehetőséggel, de a többség számára az azóta eltelt 5 év során ez is egy stabil érv lett a Google-ökoszisztéma mellett. A jelek szerint azonban már a desszertnél járunk az ingyenebéddel, a cég ugyanis nemrég bejelentette, hogy 2021. június 1-jétől fizetős rendszerre állnak át.

A költségmentes tárolás felső határa 15 GB lesz, ennek átlépésével kell majd a zsebünkbe nyúlnunk. Ami viszont jó hír, hogy nem szükséges eszeveszett törlésbe kezdeni, mivel a Google tájékoztatása szerint a rendszer bevezetésével a számlálás is elölről kezdődik, tehát a 15 GB-ba csak a 2021. június 1-je után feltöltött képek számítanak bele. Pórul járhatnak viszont azok a felhasználók, akik legalább két éve nem jelentkeztek be a fiókjukba, az ő képeiket ugyanis törölni fogják, de csak több figyelmeztetés kiküldése után.

Az új rendszert csak a Pixel-telefonok tulajdonosai ússzák meg (Frissítés: azóta kiderült, hogy ők sem). Ők továbbra is korlátlan mennyiségben tölthetnek majd fel tartalmakat, igaz, hogy nem az eredeti, hanem a Google által megszabott limitált felbontás mellett. A bejelentés kapcsán a cég rámutatott, hogy a 15 GB-al még mindig egész bőséges tárhelyet kínálnak (hello, 5 GB-os iCloud), számításaik szerint pedig a felhasználóik 80 százaléka legalább három évig nem is fogja elérni a limitet.

A határhoz közeledve a Google értesítést fog küldeni, valamint olyan eszközöket is bevezetnek, melyekkel könnyebben menedzselhetjük majd meglévő képeinket (pl. kiszűrhetjük a felesleges, rosszul sikerült fotókat). Ezeken kívül jön egy új becslési algoritmus is, azaz a Google Fotók mindenkinek mutatja majd, hogy az eddigi szokásaik tükrében kb. mennyi ideig lesz elegendő az ingyenes tárhely.

A Google hivatalosan a hosszabb távú fenntarthatósággal magyarázza a döntést. Elmondásuk szerint jelenleg több mint 4000 milliárd fotót tárolnak, és minden héten 28 milliárd újabb kép kerül feltöltésre. Ennek a menedzselése pedig nem kevés erőforrást igényel, így inkább az a csoda, hogy ilyen sokáig megmaradt az ingyenes rendszer. A döntés valószínűleg nem is lep meg sokakat, hiszen már 2015-ben sejteni lehetett, hogy a „rászoktató” fázis után jön majd a feketeleves. De mivel az átállásig feltöltött képekre nem vonatkozik az új korlátozás, ezért kevésbé lesz fájdalmas a limit bevezetése, mint azt a pesszimistábbak gondolták.

Te használod a Google Fotókat?

Forrás: The Verge

Borítókép: Business Insider

Kapcsolódó cikkeink

Ezek a zászlóshajók feszülnek az iPhone 14-nek ősszel

Anikó

Google: az Apple visszatartja a fejlődést

Anikó

Végre használható lesz a Gmail iOS-es widgete

Anikó