IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Tényleg az M1 lehet a világ leggyorsabb processzora

Az AnandTech részletes elemzéséből arra a következtetésre lehet jutni, hogy az Apple frissen debütált M1 chipje valóban olyan erős lehet, ahogy a vállalat mondja. A CPU teljesítménye sanszosan a leggyorsabb a világon. 

Mindamellett, hogy kvázi elképesztő mindaz, amit az Apple tegnap bejelentett, kaptak nyilván hideget és meleget is. Pláne a kijelentések miatt, amivel illették az új termékeiket. Főleg azoknak is egyik komponensét, az M1 chipet.

Valóban vitatható az Apple véletlenszerű teljesítménypontjainak összehasonlítása, azonban a 10 W-os mérési pontnak, ahol az Apple 2,5-szeres teljesítményt növekedést állít, van értelme, mivel ez az Intel-alapú MacBook Airben használt chipek névleges TDP-je.
A TDP lényege, hogy ne azt a fogyasztási adatot kapják meg a partnerek, amit a chip elvi szinten képes abszolválni, hanem sokkal inkább azt, ami a gyakorlatban, valós alkalmazások futtatása mellett elérhető. Ez a hűtőrendszer tervezése szempontjából fontos, mivel a TDP értéke meghatározza, hogy mennyi hőt kell a gyakorlatban elvezetni a termékről. A TDP bevezetésével arra is figyelni kellett, hogy mi történik akkor, ha a hardver mégis túllépi a meghatározott fogyasztást, és ezzel egy előre meghatározott működési hőmérsékletet. Régebben ennek fagyás volt a következménye, hiszen a gépnek meg kellett védenie magát a gyenge hűtéstől, ma már sokkal modernebbek a lapkák, így a fagyás gyakorlatilag elkerülhető.
Forrás: Prohardver
Vagyis, nem tudjuk, hogy az Apple által az M1 és az Intel chipek teljesítményének összehasonlításához felhúzott csinos görbék pontosak-e az egész tartományban, mivel a vállalat izolált pontokat választott, amelyek valószínűleg a legjobb esetet mutatják – de még így is nagyjából helytállónak tűnnek.

A GPU esetén sem tiszta minden.

Az Apple teljesítmény- és energiahatékonysági állításai itt valóban hiányosak, mivel fogalmunk sincs, mi az összehasonlítási pontjuk. Felesleges elméleteket felállítani, hiszen túl sok a variáns és nem áll rendelkezésre elég információ.

Mindezek ellenére az Anandtech elemzői arra jutottak, hogy a tények az Apple szavát támasztják alá. Még akkor is, ha sokszor az A14-et használják összehasonlítási alapnak.

Az A14 teljesítménye viszonylag elgondolkodtató. Ha kiadnám ezeket az adatokat az A14 címkéjének elrejtésével, akkor sejthetnénk, hogy az adatpontok valamilyen más x86-os SKU-ból származnak, akár az AMD, akár az Intel részéről. Az a tény, hogy az A14 jelenleg az x86 gyártók által a piacon elérhető legjobb csúcsteljesítményű architektúrákkal versenyez, csak meghökkentő teljesítmény […] Az A14 még a SPECfp-ben is, melyet még inkább a memória terhelései dominálnak, nemcsak lépést tart, hanem általában el is veri az Intel CPU-ját. Az AMD szintén nem teljesítene túl jól, ha nem lenne nemrég megjelent Zen3. Az A14 még a SPECfp-ben is, melyet még inkább a memória terhelései dominálnak, nemcsak lépést tart, hanem általában el is veri az Intel CPU-ját. Az AMD szintén nem teljesítene túl jól, ha nem lenne nemrég megjelent Zen3.

Forrás: AnandTech

Borítókép: 9to5Mac

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó