IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Metaverzum – ki szabja majd a játékszabályokat?

Az Epic és az Apple csatáját, amelyben mindkét fél valamilyen szinten győzelmet aratott, legalábbis részben a fejlesztő metaverzum ambíciói motiválják, sugallja a Bloomberg új jelenetése

A metaverzum kifejezést először a Facebook használta, amely még a céget is átnevezte, hogy tükrözze az ezzel kapcsolatos céljait. Az Epic Games vezérigazgatója, Tim Sweeney szerint versenyfutás folyik azért, hogy ki legyen az első metaverzum cég, amely eléri az egymilliárd felhasználót…

Sweeney megjegyzéseiről a Bloomberg számolt be.

Sweeney számára a jogi és retorikai csatát a mobilóriásokkal, az Apple Inc. és az Alphabet Inc. által vezetett Google-lel a zárt alkalmazásboltok és a fizetések miatt folytatott jogi és retorikai csatát legalább részben a metaverzummal kapcsolatos törekvései motiválják, és annak biztosítása, hogy tisztességes versenyfeltételek legyenek a létrehozásáért versengő vállalatok számára.

Az elkövetkező évtizedekben a metaverzumnak megvan a lehetősége arra, hogy a világgazdaság többmilliárd dolláros részévé váljon. A következő három év kritikus lesz az összes metaverzum-aspiráns vállalat, például az Epic, a Roblox, a Microsoft, a Facebook számára. Ez egyfajta versenyfutás az egymilliárd felhasználó eléréséért, és aki előbb hoz egymilliárd felhasználót, az lesz a feltételezett vezető a szabványok meghatározásában.
Tim Sweeney, az Epic Games vezérigazgatója

A Fortnite jelenleg 60 millió havi aktív felhasználóval rendelkezik, de a jelentés megjegyzi, hogy az Epic egyike azon vállalatoknak, amelyeknek van némi előnyük ezen a téren.

Az Epic alapítójának van oka a bizakodásra, hiszen a cégéhez tartozó Fortnite gyorsan fejlődött egy népszerű multiplayer játékból egy olyan online térré, ahol az emberek szocializálódnak és nagynevű zenészek adnak virtuális koncerteket. Olyan világépítő játékokkal versenyez, mint a Microsoft Corp. Minecraftja és a Roblox Corp. névadó címe a metaverzum víziójának megvalósításában, amely egy olyan virtuális környezetet képzel el, amely a webböngészőket és a mobilalkalmazásokat kiszorítva az internettel és másokkal való interakcióhoz használt platform lenne.

Az Epic és az Nvidia is azt reméli, hogy 3D-s grafikai eszközöket tud majd eladni a metaverzumon alkotóknak, Sweeney az Unreal Engine-t dobta be.

Tegnap azt mondta, az Apple-t meg kell állítani, a Google pedig őrült, ami az alkalmazásboltjaikhoz való hozzáállásukat illeti. Miközben egy bíróság úgy döntött, hogy az Apple-nek engedélyeznie kell az Epic számára, hogy saját fizetési platformját használja, azonban a cupertinói vállalat nem engedi vissza a céget az App Store-ba, amíg a fellebbezést el nem bírálják.

Borítókép: 9to5Mac

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó