IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Mi lesz a forgalomból kivont HomePoddal?

Az Apple hónapokkal ez előtt bejelentette, hogy kivonja az eredeti HomePodot a forgalomból, azonban a készletek erejéig a termék azóta is folyamatosan elérhető volt. Most úgy néz ki, hogy végre elfogyott az összes. De, akkor, mit is jelent gyakorlatilag ez az eladásból való kivonás?

Az Apple március 13-án sokkoló bejelentést tett arról, hogy megszünteti a HomePod gyártását. A közleményben közölték, hogy az Apple eredeti okoshangszóróját továbbra is árulják, többek között az online áruházon keresztül, de már csak korlátozott mennyiség áll rendelkezésre.

Június 14-re az Apple az Egyesült Államokban és Kanadában az összes készletét eladta az eredeti HomePodnak, mind a fizikai Apple Store-okban, mind az online áruházakban. A rendelkezésre állás máshol is megváltozott: a regionális online áruházak Japánban, Franciaországban és Németországban a HomePodot “rendelkezésre állás fenntartva” vagy “rendelkezésre állástól függően” jelölik, a “Megveszem” gombot pedig eltávolították.

Apple HomePod review: Siri lets down best sounding smart speaker | Apple |  The Guardian

Azonban csak azért, mert az Apple nem gyárt több HomePodot, és a készletek előbb-utóbb globálisan elfogynak, ez nem jelenti azt, hogy az Apple azonnal leállítja a támogatást. A HomePod még hosszú évekig gond nélkül fog megfelelően működni. Megszűnt, de nincs még vége.

Az Apple három kifejezést alkalmaz a végleg elöregedett, teljesen forgalomból kivont és már nem is támogatott készülékekre: End of Life (életciklusa végére ért), Vintage (régi) és Obsolete (elavult) csak a HomePodot értékesítését szünteti meg, és nem nyilvánítja azt sem End of Life-nak, sem Vintage-nek, sem Obsolete-nek. Mindhárom kifejezés esetében a tényleges jelentés ugyanaz: a készülék elérte a termék életciklusának végét.

Egy kifutott termék nem éri el azonnal az életciklus végét, mivel a hardvergyártóknak és -forgalmazóknak a gyakorlatban még egy ideig támogatniuk kell termékeiket az eladás után. Ehelyett a tényleges életciklus vége évekkel később következik be.

Ez a koncepció nemcsak a hardverekre, hanem a szoftverekre is vonatkozik. Az Adobe például 2017-ben jelentette be a Flash Player megszűnését, és azt, hogy 2020. december 31-i dátummal teljesen megszűnik a támogatás. A 2013 szeptemberében bemutatott iPhone 5C 2020 novemberében vált elavulttá.

Amint azt az Apple a támogatási oldalain elmagyarázza, termékeinek tulajdonosai az Apple szervizszolgáltatóitól legalább “az Apple által a termék utolsó értékesítésétől számított 5 évig” kaphatnak szervizt és alkatrészeket. Bizonyos esetekben ez az idő az utolsó eladástól számított 7 évre is kitolódhat.

Mitől okos egy okoshangszóró? - A számítástechnikai blog

Az Apple az öt és hét év között többet értékesített termékeket réginek, míg a hét évnél régebben megszűnt termékeket elavultnak minősíti. Az Apple az elavult termékekhez “kivétel nélkül” nem kínál hardverszervizt. Ez magában foglalja azt is, hogy a szervizpartnerek nem tudnak alkatrészeket rendelni elavult termékekhez. A kétéves “régi” időszak alatt van esély arra, hogy kaphatsz támogatást, de nem feltétlenül.

Bár az Apple vezet egy listát az általa “Vintage” vagy “Obsolete” termékekről, nem tudni, hogy pontosan mikor veszi fel az Apple a HomePodot a listára. Mivel a HomePodot még mindig akad olyan hely, ahol aktívn árulják a világon, az öt- és hétéves időszámítás még nem kezdődött el, és nem is fog, amíg az Apple be nem szünteti teljes egészében az értékesítést.

Még akkor is, amikor az Apple leállítja az értékesítést, és megkezdődik a visszaszámlálás a “Vintage” megjelölésig, a HomePod-tulajdonosok továbbra is kapnak támogatást a hardverükhöz.

Rövid távon semmi sem történik a tulajdonodban lévő HomePoddal. Egyetlen dolog sem. Ha azonban kiskereskedelmi forgalomban szeretnél egyet vásárolni, ne számíts az akciós árakra.

A termék megszűnése ellenére a meglévő HomePodok tulajdonosai és az utolsó készleteket vásárlók továbbra is a megszokott támogatási szintet kapják. A garanciák vagy a törvényben rögzített jogaik nem változnak az Apple-lel szemben fogyasztóként.

HomePod hands-on: The best (and worst) of Apple's new smart speaker [Video]  - 9to5Mac

Az Apple politikája, hogy az általa megszüntetett termékekhez szoftverfrissítéseket biztosít, amelyek biztosítják, hogy a termék továbbra is normálisan működjön a termékcsalád többi darabjával együtt. Ez jellemzően teljesítményjavításokat, valamint biztonsági javításokat tartalmaz, egyéb változtatások mellett. Így a HomePod mini számára szánt funkciókat még néhány évig hozzáadhatják a HomePodhoz.

A szoftverfrissítések azonban nem feltétlenül adnak támogatást a HomePodhoz olyan új funkciók esetében, melyek a HomePod mini termékcsalád folytatásában kerülnek bevezetésre. Néhány új funkciót a korai szoftverfrissítésekben a hasonlóságuk miatt mindkét modellben megosztanak majd, de a későbbi frissítések valószínűleg nem tartalmaznak ilyen támogatást.

Röviden, továbbra is ugyanaz a fogyasztói támogatás áll majd rendelkezésre a HomePodhoz a garanciaidőn túl is, amíg a HomePod elavulttá nem válik. Bár még elavult termékként is használható lesz.

Mivel ugyanazokat az alapvető funkciókat biztosítja, mint a HomePod mini, a HomePod számos alapfunkciója még jóval azután is működni fog, hogy elavultnak minősül. A közös funkciók, mint például a Siri kérések és a zenei streaming, mindaddig megmaradnak, amíg az Apple karbantartja a HomePod szoftverét.

Mivel jelentős erőforrásokra van szükség ahhoz, hogy megváltoztassuk az olyan alapvető funkciók, mint a Siri vagy az Apple Music működését az Apple teljes ökoszisztémájában, jelentős technológiai átalakítási erőfeszítésekre lenne szükség ahhoz, hogy ezeket a funkciókat kiiktassák. Vagyis elméletben. A valóságban a különböző funkciók végül nem fognak működni, ha a HomePod valamikor elavulttá válik.

Ennek ellenére a HomePodnak még egy ideig bőven használható lesz. Még ha a Siri nem is fog működni, akkor is használhatod majd a HomePodot az AirPlay-hez. Az AirPlay és az AirPlay 2 támogatása azt jelenti, hogy a HomePod továbbra is célzott hangszóró lesz a hang streamelésére, még akkor is, ha a hangszóró összes többi fontos funkciója leáll. Még ha az Apple hosszabb időre le is állítja a HomePod szoftverfrissítéseit, ez az AirPlay-támogatás továbbra is aktív és elérhető marad. Lehet, hogy messze nem marad “okos” hangszóró, de hangszóróként továbbra is használható lesz.

Az Apple hajlamos arra, hogy eszközei a lehető leghosszabb ideig működtesse, amit a kiváló minőségű hardvergyártás és a széles körű szoftvertámogatás is támogat. Annak ellenére, hogy elavult és jóval több mint egy évtizede nem árulják, az eredeti iPod tulajdonosai még mindig használhatják a hordozható zenei eszközt bármely Macen a zeneszámok szinkronizálására.

Egyes esetekben az Apple figyelmen kívül hagyja saját szabályait, és szoftverfrissítéseket biztosít az elavult eszközökhöz. Vegyük például az AirPortot, az Apple routerek és hálózati eszközök sorát, amelyet már jó ideje nem forgalmaznak, és amelynek számos modellje elavultként szerepel a listán. Az Apple továbbra is számos biztonsági javítással támogatta a már nem elérhető termékcsaládot, többek között az elavult modelleket is.

Korai AirPort Express AirTunes támogatással

2018 augusztusában az Apple még az AirPlay 2 támogatást is bevezette a 802.11n-es AirPort Express állomásokba, így azok megfelelően működnek az Apple frissített médiastreaming protokolljával. És, ez a frissítés egy olyan termékcsaládra vonatkozott, amely akkor már vagy régi, vagy elavult termékként létezett. Nem ésszerűtlen elvárás, hogy a HomePod is részesüljön a szoftverfrissítésekből, miután elérte az elavult kort.

Az új technológiák, amelyeket az Apple a termékeiben használ, általában tartalmaznak visszafelé kompatibilitást, ami biztosítja, hogy valamilyen módon, ha nem is feltétlenül optimálisan, de működjenek a régebbi hardverekkel.

Például a Thunderbolt 3 eszközök működni fognak a Thunderbolt 2-vel, és mivel a Thunderbolt 2 támogatja a Thunderbolt 1-et, ott is van visszafelé kompatibilitás. Az USB annyiban hasonló, hogy az USB 3-at támogató hardverek működni fognak az USB 2-es csatlakozókkal és korábbi inkarnációkkal, bár lassabb sebességgel.

A legszélsőségesebb esetben egy első generációs iPodot is lehet csatlakoztatni egy macOS Catalinát futtató Machez egy Thunderbolt 3-ból Thunderbolt 2 adapterrel, majd egy Thunderbolt 2-ből FireWire adapterrel. Még a szoftverek kora és a használt technológiák közötti különbségek ellenére is megfelelően szinkronizálódik az iPod.

Még azon a ponton is, amikor a HomePod elavul, valamilyen módon használható lesz a tulajdonosok számára. És ez az elavulás napja még sok-sok év múlva lesz.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó